Koersval Gist na bijstelling van winstverwachting

AMSTERDAM, 5 AUG. De aandelen van penicillineproducent Gist-brocades zijn vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs zwaar in waarde gedaald nadat het bedrijf de winstverwachting negatief had bijgesteld. De beursindex steeg met ruim twee punten naar 981,75 punten.

AMSTERDAM De winstverwachting van Gist-brocades voor dit jaar moest worden bijgesteld wegens dalende prijzen op de penicillinnemarkt. Het slechte nieuws was een complete verrassing voor de beurs. Het concern had de beleggers immers eerder later weten dat de winst dit jaar omhoog zou gaan. Bovendien had ABN Amro nog maar enkele weken geleden een positief analistenrapport over Gist gepubliceerd. Volgens de ABN-Amro-analist kon de koers wel richting de tachtig gulden gaan.

De aandelen werden vandaag op een vriendelijk gestemde markt genadeloos afgestraft. De koers stond vroeg in de middag op 64,50 gulden, een verlies van 14,30. Deze koersdaling van meer dan 18 procent zorgde voor bittere commentaren op de vloer. “Rampzalig. Voor de beleggers is dit een bijzondere teleurstelling”, aldus een handelaar die ondanks het lagere koersniveau van Gist-brocades nog steeds moeite had kopers te vinden.

Gist-brocades was de negatieve uitzondering op een goed gestemde beursvloer. KLM steeg 1,60 gulden naar 78 gulden nabekendmaking van goede halfjaarcijfers. De luchtvaartmaatschappij heeft de bedrijfswinst in april, mei en juni krachtig opgevoerd. Het bedrijfsresultaat verdrievoudigde ruimschoots tot 244 miljoen gulden. Deze cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten.

De hightechsector zat in de lift door de mooie cijfers van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. ASM Litho die machines voor de chipfabrikanten maakt, sprong dinsdagmorgen omhoog naar 178,80 gulden, een winst van 4,50 gulden.

Philips was vast gestemd na de hogere kwartaalcijfers van de Finse telecommunicatieproducent Nokia. Het Eindhovense concern steeg 2,80 op 168 gulden. Baan klom 1,80 naar 141 gulden.

Daarentegen zakte hightechleverancier Getronics in deze vriendelijke markt omlaag. Getronics leverde een gulden in op 70,50. De hogere winst bij uitgever Wolters Kluwer voldeed aan de verwachtingen. Hij zakte echter terug met 5,50 gulden naar 277,50. Het speculatieve fonds van het noodlijdende software bedrijf Multihouse steeg bij de opening van de markt verder. De koers liep twee dubbeltjes op tot 3,60 gulden.

Op de Europese wisselmarkten is de koers van de Amerikaanse dollar dinsdagochtend verder gestegen. Tegen de middag werd 2,1155 gulden genoteerd, anderhalve cent meer dan de slotkoers van 2,1005 gulden gisteren.

NEW YORK De krappe winst van 4,41 punten die gisteren aan het einde van de dag op de schermen stond, was meer dan de meeste handelaren eerder op de dag hadden gehoopt.

Het Dow Jones-gemiddelde sloot op 8198,45. De pas op de plaats die de markt maakt, verraste analisten geenszins. De afgelopen maanden zijn de koersen sterk geklommen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot voor de derde achtereenvolgende dag lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 153,62 punten (0,78 procent) tot 19.514,45. De omzet kwam uit op 430 miljoen aandelen.