Kleinbedrijf zorgt voor groei van 77.000 banen

DELFT, 5 AUG. De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf zal dit jaar stijgen met 85.000 banen. Volgend jaar wordt een banengroei verwacht van ongeveer 95.000.

Dat zei MKB-voorzitter Th. Evers vanmorgen bij de presentatie van een onderzoek naar de werkgelegenheid. Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel van het midden- en kleinbedrijf in de werkgelegenheid in het bedrijfsleven toeneemt van 65 procent in 1996 naar 69 procent in 1997 en volgend jaar zal uitkomen op 72 procent.

“Het MKB wordt steeds onafhankelijker van de grote bedrijven”, constateerde Evers. Als voorbeeld noemde de MKB-voorzitter de faillissementen van Daf en Fokker. “Toen Daf failliet ging, sleurde het bedrijf honderden bedrijven mee in een faillissement. Deze ontwikkeling deed zich bij Fokker niet voor”, aldus Evers.

Het Economisch Instituut voor het midden- en kleinbedrijf (EIM) registreerde vorig jaar een economische groei bij kleine/middelgrote bedrijven van 3,5 procent. Voor dit jaar voorspelt het EIM een groei van 3,75 procent die volgend jaar iets terugloopt naar 3,5 procent.

De meeste banen ontstonden de afgelopen twaalf maanden in de sector zakelijke dienstverlening (25.000). Vooral in de detailhandel en de horeca kwamen nieuwe banen. MKB Nederland schrijft dat toe aan de toename van de gezinsconsumptie. In de industrie ontstonden 15.000 banen, in de groothandel 11.000, in het transport 8.000 en in de bouw ook 8.000.

Van de openstaande vacatures per 1 juli zijn er 20.000 moeilijk vervulbaar. De problemen doen zich vooral voor bij het vinden van technisch personeel. Per sector wil MKB-Nederland de komende tijd de knelpunten in de arbeidsmarkt inventariseren, zodat daar bij het onderwijs en beroepskeuzen beter op kan worden ingespeeld.

Het midden- en kleinbedrijf maakt een explosieve groei door. De ondernemers zijn weer optimistischer gestemd dan drie maanden geleden. Dat komt ook tot uitdrukking in de investeringen, die de afgelopen vijf jaar nog nooit zo hoog zijn geweest. Meer dan de helft van de ondernemers heeft dit jaar geïnvesteerd of gaat dit nog doen. Daarbij zijn automatisering en telecommunicatie favoriet. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van internet is in anderhalf jaar tijd verdrievoudigd tot 20 procent.

Het percentage bedrijven dat dit jaar verwacht winst te maken is toegenomen tot 86. Slechts 4 procent van het midden- en kleinbedrijf denkt het jaar met verlies af te sluiten.