Kees Jansma wil terug naar 'het echte handwerk'

Kees Jansma, chef bij Studio Sport, vertrekt naar de abonneezender Canal+. De crisis bij Studio Sport is volgens hem over, waardoor hij “door de voordeur het pand kan verlaten.”

AMSTERDAM, 5 AUG. “Van iedereen, voor iedereen.” De slogan van Studio Sport, geboren tijdens de traumatische periode van Sport7, geldt niet langer voor chef Kees Jansma. 'Manager' Jansma vertrekt bij de NOS en wordt 'gewoon' presentator bij Canal+, de abonneezender die achter de decoder live voetbalwedstrijden uit de Nederlandse competitie voor de betalende liefhebber uitzendt.

Een verrassing voor veel van zijn collega's bij de publieke opmroep. Onlangs bij de viering van zijn vijftigste verjaardag had Jansma nog gezegd tot zijn vut bij de NOS te zullen blijven. Volgens televisiedirecteur Ruurd Bierman van de NOS waren er al afspraken over het soort werkzaamheden dat hij zou gaan verrichten: Minder in beeld en meer aan de onderhandelingstafel, een trend die het afgelopen seizoen ook al zichtbaar was. Jansma presenteerde alleen nog het praatprogramma op woensdagavond samen met collega Jack van Gelder.

Uiteindelijk zou hij volledig uit beeld verdwijnen. “Kees zou meer en meer taken van mij gaan overnemen”, aldus Bierman die het vertrek van Jansma “buitengewoon jammer” noemt, maar zijn worsteling kende. “Hij doet het op persoonlijke gronden, dus kan ik er niets dan respect voor hebben. Begrip gaat wat ver.”

Jansma is vijftig jaar en stond voor een dilemma: verder in het leiding geven of terug naar “het handwerk” zoals hij het noemt - wedstrijden verslaan. De acht jaar als chef sport van de NOS heeft hij ervaren als “slopend”, zeker de afgelopen twee jaar toen Jansma geconfronteerd werd met de KNVB die de belangrijkste sportrechten in Nederland voor een miljard gulden aan een nieuw sportkanaal verkocht. Als dat niet was gebeurd, was hij al eerder bij Studio Sport weggegaan, zegt Jansma nu: “Toen wij vorig jaar met de KNVB onderhandelden over de rechten had ik me al voorgenomen, dat als er een positief resultaat uit was gekomen, ik een punt achter mijn werkzaamheden zou zetten.” Studio Sport beleefde de grootste crisis in haar bestaan. “Ik kon toen zeker niet weg of stoppen”.

Sport7 is inmiddels een half jaar failliet en de rechten van samenvattingen uit de Nederlandse competitie liggen opnieuw bij de NOS: “Ik kan nu door de voordeur het pand verlaten. De rechtensituatie is heel goed. En er is een groep jonge mensen die de zaak kan voortzetten. Er moet verder gebouwd worden door frisse mensen.”

“Fantastisch”, vindt directeur Joop Daalmeijer van Canal+ de komst van Jansma: “Ook voor hem.” Canal+, de nieuwe naam voor wat vroeger FilmNet heette, heeft onlangs voor een bedrag van 145 miljoen gulden voor vijf jaar de exclusieve rechten voor live-wedstrijden gekocht uit de Nederlandse eredivisie. Om die uitzendingen te verzorgen moet de sportredactie van de zender worden uitgebouwd: “Als presentator hadden we Jan Roelfs (ex-RTL en ex-Sport7, red.) al aangetrokken. Dat is een wat afstandelijke man, die goed kan interpreteren. Daarnaast wilden we nog iemand die meer emoties inbrengt. Die in interviews met sporters de confrontatie aangaat. We dachten daarbij in de eerste plaats aan een vrouw. Toen belde Kees met de boodschap of we niet konden praten, over hemzelf. We hebben als een speer de andere procedures stopgezet.”

Maar is Studio Sport wel zo netjes achtergelaten, als Jansma zegt? Onlangs veegde collega Mart Smeets in een interview met de Volkskrant de vloer aan met de verregaande vercommercialisering van het 'publieke' sportprogramma waar onbenullige evenementen worden opgeblazen tot toptoernooien. Smeets haalde ook uit naar Jansma toen hij sprak over het onbelangrijke, maar door de firma Heineken gesponsorde tennistoernooi van Rosmalen: “Jansma en de NOS-directie zullen dat bekokstoofd hebben. Dan vraag je je af: is er soms een contract met de organisatie, of met de sponsor waardoor we zoveel uur moeten maken? Ik zou best willen weten of Heineken heeft meebetaald aan de uitzendingen,” aldus Smeets in het interview.

Volgens Jansma is de kwestie uitgesproken en heeft Smeets zijn woorden ingetrokken. Maar Jansma herkent in de woorden van Smeets wel een soort emotionele uitbarsting over de ontwikkelingen in de sportjournalistiek waaraan hij zelf ook wel eens te prooi valt: “De wereld is zo veranderd sinds Mart en ik op ons achttiende begonnen. Dat is ook één van de redenen dat ik het zo zwaar vind. Dat je moet betalen om je werk te kunnen doen. Je moet die knieval maken, je kunt niet anders.”

Bierman van de NOS vindt niet dat Jansma vertrekt naar de vijand, zoals een overstap destijds naar Sport7 wel zou zijn gevoeld: “Canal+ is geen rechtstreekse concurrent.” De partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst die onder meer zal uitmonden in het gezamenlijk produceren van voetbalwedstrijden die zowel de NOS als Canal+ uitzenden. Daalmeijer zei ooit dat hij ervan droomt dat Studio Sport in die samenwerking kan worden ondergebracht. Jansma vindt dat nog “een brug te ver”. “Maar misschien gaan ontwikkelingen zo snel, dat het wel gebeurt.”

    • Jaco Alberts