Jongeren in Drenthe rijden snel af

ROTTERDAM, 5 AUG. Jongeren in Drenthe hebben opvallend weinig rijlessen nodig om hun rijbewijs te halen. Zij slagen voor hun rij-examen na gemiddeld 35 lesuren. In bijvoorbeeld Utrecht en Limburg hebben kandidaten gemiddeld vijftig uur nodig.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Traffic Test dat is uitgevoerd in opdracht van de belastingdienst en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De belastingdienst wilde actuele informatie over de gemiddelde omzetten in de rijschoolbranche, het CBR over haar imago.

De reden voor dit grote verschil is volgens de onderzoekers moeilijk te geven. Vermoed wordt dat er in Drenthe meer illegale lessen worden gegeven, door ouders of vrienden.

Volgens woordvoerster C. Plantinga van het CBR Regio Noord is deze verklaring vergezocht. De woordvoerster meent dat overal illegale lesen worden gegeven. “Wij denken dat het ligt aan de volksaard van de Drenten. Zij zijn serieus, nuchter en willen hun geld goed besteden. Kandidaten komen hier goed voorbereid naar de lessen toe en doen erg hun best, om er zo weinig mogelijk geld aan uit te hoeven geven. Daardoor hebben zij misschien een voorsprong wanneer zij met de lessen beginnen. Maar dit is slechts een vermoeden, geen officieel onderzoeksresultaat.”