Iraanse kunstenaars vieren nieuwe president

TEHERAN, 5 AUG. Iraanse kunstenaars hebben gisteren met bloemen en zoetigheid de ronde gedaan langs bioscopen in Teheran om de machtsaanvaarding van de nieuwe president, hojatoleslam Mohammad Khatami, te vieren.

Bij de Qods (Jeruzalem) bioscoop verdrongen fans zich rondom de ruim 70-jarige actrice Parvin Soleimani, die snoep en rood-en-witte gladiolen probeerde uit te delen. “Ik feliciteer jullie jonge mensen”, riep ze hun toe.

In totaal ongeveer honderd artiesten, allen zeer bekend, uitten op deze manier hun vreugde over het presidentschap van Khatami, die zij uit zijn tijd als minister van Cultuur kennen. “Khatami is erg goed voor kunstenaars”, zei Malake Rangbar, een actrice die al voor de Islamitische Revolutie van 1979 optrad. “Hij zal veranderingen in het land doorvoeren.”

De nieuwe president, gekozen met de steun van met name jongeren en vrouwen, maakte gisteren zijn eerste benoeming bekend. Hij zal Hassan Habibi handhaven als eerste vice-president. Habibi wordt als gematigd beschouwd, maar is acceptabel voor de conservatieve factie die het parlement domineert en die een vergaande liberalisering zal trachten tegen te houden.

De president, die gisteren aantrad, heeft zijn kabinet, dat met grote belangstelling wordt afgewacht, nog niet rond. Maar de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kamal Kharrazi, onthulde gisteren te zijn benaderd voor de post van minister van Buitenlandse Zaken. Deze functie is de afgelopen 16 jaar bekleed door de arts Ali Akbar Velayati, die echter in mei, vlak voor de presidentsverkiezingen, de fout maakte steun te betuigen aan de conservatieve presidentskandidaat (en gedoodverfd winnaar), parlementsvoorzitter Ali Akbar Nateq Nouri. Deze leed vervolgens een zware nederlaag tegen Khatami. Iraanse kranten wezen erop dat een functionaris die niet eens zicht had op de koers van zijn eigen land, niet kon worden vertrouwd met het buitenlands beleid. Overigens heeft Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei een doorslaggevende invloed op de Iraanse buitenlandse politiek.

Kharrazi wilde niet zeggen of hij de post heeft aanvaard: “We moeten wachten tot het kabinet aan het parlement wordt voorgesteld”, zei hij. Kharrazi, die in de VS management psychologie heeft gestudeerd, is sinds 1990 ambassadeur bij de VN. Daar heeft hij een dagtaak gehad aan de verdediging van Iran, dat met name in het Westen van steun aan internationaal terrorisme wordt beschuldigd.

Khatami zei gisteren in een toespraak na zijn beëdiging in het parlement dat Iran betrekkingen zal hebben “met elke regering die onze onafhankelijkheid respecteert en zich niet mengt in onze interne aangelegenheden”. “Maar we zullen opstaan tegen die mogendheden die ons willen overheersen”, zei hij in een verwijzing naar de Verenigde Staten. (AFP, Reuter, AP)