Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

IMF: richtlijnen tegen corruptie

WASHINGTON, 5 AUG. Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft richtlijnen aanvaard voor het aanpakken van corruptie en wanbeleid in lidstaten die geld willen lenen. Vorige week al schortte het IMF de uitbetaling van een lening aan Kenia op wegens corruptie.

Bij het opstellen van hervormingsprogramma's met landen die krediet willen opnemen, stelde het IMF tot voor kort alleen puur economische eisen (inflatiebestrijding, aanpassing van handels- en wisselkoersbeleid). Nu eist het fonds ook garanties voor behoorlijk bestuur. “We zijn tot de conclusie gekomen dat een veel breder scala aan institutionele hervormingen nodig is om te bereiken dat landen het vertrouwen krijgen van de particuliere sector”, aldus IMF-topman Camdessus. Het IMF kan wijzigingen in het bestuur van openbare instellingen verlangen en eisen dat personen die bij corruptie zijn betrokken hun congé krijgen.