Huishoudelijk afval

ROTTERDAM, 5 AUG. Bijna de helft van het huishoudelijke afval is vorig jaar hergebruikt. In 1996 vond 45 procent een nuttige bestemming tegen 42 procent in 1995. De totale hoeveelheid huishoudelijk afval steeg met 5 procent tot 7,7 miljoen ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De stijging van 7,3 tot 7,7 miljoen ton kwam geheel voor rekening van afval dat gescheiden is ingezameld. Door een wettelijk verbod dat vorig jaar van kracht werd is een kwart minder afval op stortplaatsen terechtgekomen. Er werd 1,4 miljoen ton afval gestort, 2,3 miljoen ton is verbrand, 1,8 miljoen ton gecomposteerd, 1,7 miljoen ton is hergebruikt en 0,5 miljoen ton afval is achteraf gescheiden.

Bij het gescheiden afval was het verbouwingsafval de grootste stijger. De hoeveelheid verbouwingsafval nam toe van 0,3 miljoen ton in 1995 tot 0,5 miljoen ton in 1996. Het grof tuinafval volgde op de voet met een stijging van 0,2 miljoen ton tot 0,3 miljoen ton.