Goossens in recordtijd naar kwartfinales

ATHENE, 5 AUG. Ester Goossens heeft vanochtend in alle vroegte een Nederlands record op de 400 meter horden gelopen. Ze kwam in de eerste ronde bij de wereldkampioenschappen in Athene uit op een tijd van 54,84 seconden. Dat was bijna een halve seconde sneller dan het oude record van Gretha Tromp uit 1991. “Het ging allemaal heel erg makkelijk”, zei Goossens na haar prestatie.

Goossens zat in veruit de zwaarste serie. Olympisch kampioene Deon Hemmings en voormalig wereldrecordhoudster Sally Gunnell behoorden tot haar tegenstanders. Achter dat tweetal werd Goossens na een sterke race derde. “Ik heb me niet zo bezig gehouden met mijn kansen. Ik ben gisteravond ook gaan slapen zonder dat ik wist tegen wie ik moest lopen. Ik kwam hier om voor mezelf een mooie tijd te lopen.”

Dat lukte ruimschoots. Goossens, die zich dit seizoen serieus toelegt op de zevenkamp, voldeed voor de WK net niet aan de door de Nederlandse atletiekunie gestelde richttijd op de 400 meter horden, maar werd toch naar Athene afgevaardigd. Dat besluit rechtvaardigde ze vanochtend. “Ik had vooraf gedacht een tijd van 54,96 te lopen. Maar het ging nog sneller”, aldus Goossens, die morgenavond de kwartfinale loopt.

Ook Robin Korving haalde vanochtend op de 110 meter horden de volgende ronde. Hij had een moeizame start van de WK. Korving werd in zijn serie vierde in 13,80. De eerste vijf gingen over. Er deden in de serie van de Nederlander zeven atleten mee en daarvan viel de Bulgaar Videnov al af voordat er werd gelopen. Hij veroorzaakte twee keer een valste start. “Ik ben door en dat is het belangrijkste”, zei Korving.

Korving heeft moeite met wedstrijden in de ochtend. “Ik haat vroeg opstaan. Weet je hoe laat ik er uit was? Vijf voor half zes! Gelukkig ben ik daar nu vanaf.” De tweede ronde van de 110 meter horden is vanavond. Korving, die in de baan naast olympisch kampioen Johnson liep, vreesde even voor uitschakeling toen hij een horde raakte en zijn balans werd verstoord. “Ik dacht even: oh, shit.”

De twee Nederlandse steeple-atleten Marcel Laros en Simon Vroemen werden gisteravond uitgeschakeld in de halve finale. Ze waren kansloos in hun serie. Met name Vroemen was nog vermoeid van de dag ervoor. Hij had nog nooit twee wedstrijden op achtereenvolgende dagen gelopen. Vroemen kwam als laatste over de finish in 8.48,66. Laros was met 8.36,12 sneller, maar haalde de finale ook niet.