Gist-brocades: winst valt dit jaar tegen

ROTTERDAM, 5 AUG. Koninklij- ke Gist-brocades heeft vanmorgen gewaarschuwd dat de winst door de aanhoudende daling van de penicillineprijzen dit jaar lager zal uitvallen. Dit voorjaar voorzag Gist-brocades nog een duidelijke stijging van de winst.

De waarschuwing had op de Amsterdamse beurs vanmorgen een zware koersval van Gist-brocades tot gevolg. Het aandeel verloor meer dan 18 procent op 64,50.

De daling van de penicillineprijzen begon een jaar geleden. Gist-brocades hield er dit voorjaar rekening mee dat de prijzen verder zouden dalen, maar niet dat de prijzen een historisch dieptepunt zouden bereiken zoals is gebeurd in het tweede kartaal van dit jaar. De penicillineprijzen zijn volgens Gist-brocades aangeland op “een niveau van circa de helft van de gemiddelde prijs van de afgelopen jaren”.

Gist-brocades is met een mondiaal marktaandeel van naar eigen zeggen omstreeks een derde de grootste producent van penicilline en daarvan afgeleide produkten. Penicillineprodukten leverden in 1996 een 'substantiële' bijdrage aan het resultaat van Gists grootste divisie Industriële farmaceutische produkten (omzet 1996: 867 miljoen). “Dit jaar wordt het een hele krappe zaak”, zegt een woordvoerder over de winstmarges op penicilline-produkten.

De prijsdalingen zijn het gevolg van overcapaciteit. Gist-brocades had verwacht dat Indiase en Chinese producenten die de afgelopen jaren met de penicillineproduktie begonnen wegens de prijsdalingen de poorten zouden moeten sluiten. Dat is later gebeurd dan verwacht. Recent zijn wel enkele bedrijven gestopt met de penicillineproduktie. “De bodem is bereikt”, aldus de woordvoerder. “Maar de storm is niet over. De prijzen zullen langzaam herstellen.”

In het afgelopen jaar steeg de netto-winst van Gist-brocades nog met 10 procent naar 158,5 miljoen. Naast de divisie Industriële produkten kent Gist-brocades de divisies gist en bakkerij-ingredienten (omzet 1996: 773 miljoen gulden) en de divisie 'Food Specialties' (376 miljoen).