Forse groei winst bij uitgever Wolters Kluwer

AMSTERDAM, 5 AUG. De netto winst van uitgever Wolters Kluwer is in de eerste helft van 1997 gestegen met 20,8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het concern verdiende een bedrag van 244 miljoen gulden, 42 miljoen gulden meer dan in 1996.

Dat heeft de Amsterdamse uitgever, die zich vooral beweegt op de professionele juridische, wetenschappelijke en zakelijke markt voor informatie, vanochtend bekend gemaakt. De winstgroei van 20,8 procent is ongeveer gelijk aan de verwachtingen die financiele analisten tevoren hadden uitgesproken. Wolters Kluwer zelf ging officieel nog uit van een winstgroei van 15 procent en spreekt naar aanleiding van de cijfers van een “zeer goed” verloop van het eerste halfjaar.

Met de cijfers heeft Wolters Kluwer de groei weer voortgezet die vorig jaar was onderbroken. Door de miljardenovername van de Amerikaanse uitgever CCH werd toen een “groeipauze” ingelast. Het concern verwachtte een jaar lang helemaal niet te groeien, maar presteerde toch enkele procenten beter dan een jaar eerder.

De uitgever meldde vanmorgen dat acquisities en valuta-effecten substantieel hebben bijgedragen aan de winstgroei. In lokale valuta's gemeten droegen vrijwel alle werkmaatschappijen bij aan de winstgroei. De belastingdruk nam daarentegen met bijna 3 procent toe tot 34 procent.

Per aandeel groeide de winst van 2,97 gulden tot 3,57 gulden. De omzet nam met 20 procent toe tot ruim 2,4 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat steeg met 27 procent tot 520 miljoen gulden. Voor geheel 1997 verwacht Wolters Kluwer een winst per aandeel van 8,40 gulden, tegenover 7,03 gulden in het vorige jaar. Dat komt neer op een winstgroei van 19,5 procent.

Op het Damrak was het aandeel van Wolters Kluwer voorafgaand aan de presentatie van de halfjaarcijfers al fors gestegen tot een maximale koers van 290 gulden. Direct na de bekendmaking van de resultaten noteerde Wolters Kluwer 281,80 gulden, een koersverlies van 1,20 gulden ten opzichte van het slot van maandag.