Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

De zegenrijke komst van Canal Plus

Als we Kees Jansma mogen geloven, is er op de Nederlandse tv-markt een nieuw station, Canal Plus geheten, neergedaald in een wolk van altruïsme. Dit lieve stationnetje, betoogde Jansma gisteravond nog eens bij Nova, heeft louter het beste met ons voor. Het wil ons niet beroven van onze voetbalsamenvattingen, welnee, het wil ons alleen wat live-wedstrijden aanbieden à raison van 59,95 gulden per maand, inclusief decoder.

“Er is een groot verschil tussen Canal Plus en Sport7”, betoogde Jansma tegenover Witteman die hem om een toelichting vroeg over zijn opzienbarende overstap als chef sport van de NOS naar Canal Plus. Er viel uiteraard nogal wat toe te lichten, want waarom was Jansma vorig jaar nog zo mordicus tegen Sport7 geweest en liep hij nu over naar een andere commerciële concurrent?

Niet voor het geld, zei Jansma. Hij suggereerde zelfs dat hij bij Canal Plus minder ging verdienen - altruïsme werkt kennelijk aanstekelijk. Jansma was moe geworden bij de NOS, hij 'had niet meer de kracht om door te gaan'.

Toen begon hij uit te leggen dat er van Canal Plus geen gevaar te duchten viel voor NOS Sport. “Sport7 wilde Studio Sport zijn bestaan en zijn rechten afnemen, Canal Plus wil alles samen doen met de NOS.” Later voegde hij er nog aan toe: “Ik denk dat Canal Plus in de toekomst de rechten aan de NOS zal laten.” Nederland zweeg ontroerd, maar een gemeen stemmetje fluisterde mij opeens in, dat het allemaal wishful thinking van Jansma was.

Canal Plus heeft precies dezelfde bedoelingen als Sport7, maar weet ze beter te maskeren. Het station wil uiteindelijk, net als destijds Sport7, de hegemonie op de commerciële voetbal tv-markt. Het doet dat, handiger dan Sport7, via een salamitactiek.

Het heeft daartoe begin juli een contract afgesloten met de Eredivisie NV, waardoor het live twee eredivisiewedstrijden per week mag uitzenden. Dat zullen zoveel mogelijk wedstrijden zijn waarbij de top-drie Ajax, PSV en Feyenoord betrokken zijn. Studio Sport zal de onderlinge duels van deze toppers niet meer live mogen uitzenden, het zal genoegen moeten nemen met samenvattingen die pas twee uur na het begin van de live-uitzendingen mogen worden uitgezonden. Zo'n samenvatting krijgt de kijker dus niet meer zondagavond om kwart voor zeven te zien, maar pas na acht uur. Het zal de fameuze eerste zondagavonduitzending van Studio Sport een stuk minder aantrekkelijk maken.

De nieuwe Canal Plus-directeur Joop Daalmeijer, nog steeds niet gestikt in bescheidenheid, zei vorige week in Het Parool: “Voor die voetbalrechten hadden we best wat verder kunnen gaan. Zo hadden we kunnen eisen dat de samenvattingen pas op zijn vroegst na tien uur 's avonds uitgezonden konden worden of hadden we de redactie van Studio Sport kunnen uitkopen.”

Joop had niet de beroerdste willen zijn, en de armlastige Nederlander niet zijn potje voetbal willen afnemen. “Ook wij hebben geleerd van Sport7.” Maar met de leegkoop van Studio Sport is hij toch alvast maar begonnen, zoals hij over een poosje ook over die uitzendingen na tien uur 's avonds zal beginnen. Studio Sport zal tezijnertijd heel veel geld moeten bieden - meer dan de NOS zich kan veroorloven - om dit gevaar te keren. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, kregen we gisteravond ook nog twee keer Louis van Gaal te zien. Hij gaf in een trainingskamp in Nederland een persconferentie waarvan het NOS Sportjournaal ons merkwaardig genoeg wél een paar beelden, maar geen feitelijke mededelingen overbracht (Canal Plus had dat toch nog niet verboden?).

We hoorden nu Van Gaal alleen met een superieur grijnsje ter afsluiting zeggen: “Bedankt dat jullie hebben willen komen op het tijdstip dat ik heb bepaald.”

Eerder op de avond hadden we Van Gaal in de documentaire Gevangenen op spitzen kunnen zien in de vermomming van een Russische balletdanseres die haar beste leerling, Natasja, drilde tot het arme kind er bijna bij neerviel. Een andere leraar zei vergoelijkend: “Je moet als leerling niet letten op deze despotische figuren, ze doen het voor het resultaat.”

Ik moest even denken aan een uitlating van ex-Ajacied Alflen, die in een biografie over Van Gaal vertelt dat je het als gewone sterveling onder zijn regiem nooit langer dan een paar jaar kunt volhouden.