Bánzer president van Bolivia

LA PAZ, 5 AUG. Hugo Bánzer Suarez, militair dictator van Bolivia tussen 1971 en 1978, is vandaag door het Boliviaanse Congres tot president gekozen. Banzer kreeg bij de verkiezingen van begin juni 22,3 procent van de stemmen, tegen 17,7 procent voor Juan Carlos Duran. In Bolivia kiest het parlement een president uit de twee kandidaten die de meeste stemmen vergaren.

In 1985 won Bánzer, die enkele maanden na zijn afzetting als dictator de rechtse partij ADN oprichtte, ook al eens de presidentsverkiezingen met 29 procent van de stemmen, maar toen steunde het Congres een andere kandidaat. Bánzer weerstond de druk om een nieuwe staatsgreep te plegen en speelde jarenlang de rol van coalitiemaker in de coulissen. Dit jaar voerde hij succesvol campagne met een vaag pleidooi voor 'humanisering' van de economie, die onder president Sánchez de Losado met harde hand gesaneerd is.