Architect W.Th. Ellerman overleden

DEN HAAG, 5 AUG. De architect W.Th. Ellerman is zondag in zijn woonplaats Den Haag overleden. Hij werd 60 jaar. Ellerman was de ontwerper van enkele bekende winkelcentra, zoals La Vie (De Bijenkorf) in het centrum van Utrecht, het Plaza naast de Doelen in Rotterdam en Babylon bij station Den Haag CS. Ook was hij verantwoordelijk voor het Centrumplan Amstelveen en het hoofdkantoor van IBM (1976).

Een opdracht voor de renovatie van het voormalige stadhuis van Den Haag, liep uit op een debacle. Ellerman ontwierp in opdracht van de toenmalige VVD-wethouder Nyquist een uitbreidingsplan voor het stadhuis aan het Burgemeester De Monchyplein. Nyquists opvolger Adri Duivestein haalde echter een streep door dat plan. Hij besloot tot nieuwbouw op een andere locatie, het Spui, en gunde de opdracht aan de Amerikaan Richard Meier.

Ellerman studeerde in 1968 af aan de Technische Hogeschool in Delft, onder mentorschap van professor J. Bakema. Datzelfde jaar trad hij in dienst van het architectenbureau Lucas en Niemeijer. Na het terugtreden van J. Lucas in 1977 kwam hij in de leiding van het bureau, dat thans Ellerman, Lucas, Van Vugt heet. (ANP)