Zeker honderd doden bij moorden in Algerije

ALGIERS, 4 AUG. Bij moordpartijen in Algerije die algemeen aan moslim-extremisten worden toegeschreven, is in de tweede helft van vorige week in de departementen Blida en Ain Defla ten minste een honderdtal mensen om het leven gekomen, aldus de Algerijnse pers dit weekeinde. Zaterdag bliezen moslim-extremisten een waterpompstation op in het Djelfa-gebied, 230 kilometer ten zuiden van Algiers.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden 38 inwoners van het dorp Sidi Madani bij Blida, vijftig kilometer ten zuiden van Algiers, vermoord. Twaalf anderen raakten zwaar gewond toen zij hun aanvallers probeerden te ontvluchten. In de nacht van dinsdag op woensdag werden al 41 inwoners van Matmata, 120 kilometer ten zuidwesten van Algiers, vermoord. Onder de doden bevonden zich elf kinderen en twee zwangere vrouwen. Dezen werden eerst verkracht voordat de vermeende moslim-extremisten hen om het leven brachten. In de nacht van woensdag op donderdag werden in Larbâa, 35 kilometer ten zuidwesten van Algiers, opnieuw twintig mensen vermoord. Vorige maandag waren bij een eerdere aanval al 51 mensen om het leven gekomen. Larbâa is een van de punten in de streek die bekend staat als de 'driehoek van de dood'.

In Algiers heerst inmiddels grote angst dat de Gewapende Islamitische Groep opnieuw over zal gaan tot grote bomaanslagen in de stad. Via Médi-1 , een radiostation in de Marokkaanse stad Tanger dat goed wordt beluisterd in Algerije, heeft de GIA laten weten dat er “spectaculaire acties” op komst zijn in Algiers. De GIA heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag met een autobom, vorige week woensdag, op een restaurant in Algiers waarbij acht mensen werden gedood. Volgens de krant El Watan zijn er de afgelopen dagen een groot aantal auto's gestolen in Algiers “en dat doet het ergste vermoeden”. (AFP)