Zege in prestigieuze Formule 3-race opent deuren voor Coronel

ZANDVOORT, 4 AUG. Over het heden en zijn schitterende triomf sprak Tom Coronel gisteren openhartig. Over de toekomst hulde hij zich in nevelen. De Formule 3-coureur besefte echter dat hij in Zandvoort een belangrijke stap heeft gezet naar een divisie hoger van de internationale autosport. De Formule 3000 of zelfs het allerhoogste: de Formule I. Een half uurtje na zijn prachtige overwinning in de Marlboro Masters of Formula 3 voor 71.000 toeschouwers zei hij met een veelbetekende glimlach: “Dit is heel goed voor me.”

Winst in de meest prestigieuze Formule 3-race ter wereld opent deuren. Het is de beste sollicitatie voor een plek op hoger niveau. Van de zes vorige winnaars van de Marlboro Masters rijden er op dit moment twee in de Formule I, de Schot David Coulthard en Jos Verstappen. Dat het Coronel ernst is hogerop te geraken, blijkt uit het gegeven dat hij contacten heeft met Willy Weber. De Duitser begeleidde Michael Schumacher naar de top en haalde vier jaar geleden Verstappen binnen in zijn WTS-race team voor het Duits Formule 3-kampioenschap.

In Azië voert Coronel (25) momenteel het Japanse Formule 3-kampioenschap aan. Hij won vier van de vijf races. Afgelopen weekeinde liet hij een wedstrijd in Sugo schieten voor de Marlboro Masters. Hij riskeerde daardoor veel en investeerde nog meer door zijn eigen auto en het complete team vanuit Japan naar Nederland over te vliegen. “Hoeveel dat grapje heeft gekost? Een vijfde van mijn budget”, zei hij met een brede grijns. “Het interesseert me ook niet.”

Zo laconiek was hij vrijdag niet geweest. En de nacht daarop was een slapeloze geweest. Het angstzweet was hem vaker dan lief uitgebroken. Hij bekende het gevoel te hebben gehad op een kangoeroe te zitten tijdens de vrije trainingen. “Geen grip. Vertwijfeld vroeg ik me af: 'Was het dit wel waard'. De wagen stuiterde over de baan.”

Veel speurwerk in samenwerking met de chef-technicus leverde uiteindelijk de juiste afstelling en de juiste banden op. De perfecte set-up vond Coronel pas gisteren tijdens de opwarmronde. Zaterdag tijdens de kwalificatietraining verwierf hij de vierde startplaats. Direct na het vertrek schoof de Haarlemmer een plek op. Bij het ingaan van de tweede ronde reed hij al op de tweede positie achter de Fransman Sebastien Philippe. Tien ronden reed hij op een achterstand van bijna twee seconden.

Toen zakte de marge snel tot iets meer dan één tel. Zeven ronden voor het einde passeerde Coronel de koploper. Even nog leek een noodzakelijke onderbreking van de race de zege te verijdelen, maar Coronel bleef koelbloedig bij de herstart en nam meteen weer afstand van zijn belager. En boekte wellicht de belangrijkste overwinning uit zijn loopbaan. (ANP)