Zapman

Gisteravond hingen ze niet meer in de bushokjes. Vage foto's van racewagens met teksten erop als Crucial Moment, Vital Decision. Een oproep om Formule 3 races te komen kijken, zondag op Zandvoort. Ik heb naar ze uitgekeken, van het wekelijkse moederbezoek op weg naar huis zelfs omgereden, maar hun posities waren al ingenomen door reclames voor een frisdrankmerk.

Crucial Moment, Vital Decision, wat kunnen ze de boel toch opkloppen, heb ik nog gedacht. Een Formule 3 race is hutje bij mutje achter elkaar rijden, allemaal zo'n beetje dezelfde wagen, wat valt daar nou Vital te Decisionen. En toch zijn er gisteren 70.000 mensen op afgekomen. Studio Sport heeft het zelfs rechtstreeks uitgezonden, dan moet er toch wel iets aan de hand zijn geweest.

“Rijdt Bergsma niet mee?”, vroeg mijn moeder toen ze de wagens in startopstelling zag staan. Ze bedoelt Berger, Gerhard Berger, Oostenrijkse Formule 1 coureur, de oudste van het stel. Vorige week heeft hij ondanks zijn leeftijd de Grand Prix van Duitsland gewonnen. Mijn moeder denkt dat Berger een Nederlander is, ik heb er een levenswerk van gemaakt om dat haar uit het hoofd te praten. Soortgelijke projecten heb ik lopen met suiker en keepers, zie de column van vorige week. Ze denkt al van kinds af aan dat suiker goed is voor de hersenen en dat doelpunten komen van keepers die uitlopen. En als ze een racewagen ziet begint ze dus over Berger. Verder heb ik ook nog een vriend die Berger heet, Wout Berger. Wout doet altijd erg voorkomend tegen haar op feestjes en partijen, misschien doet dat de laatste een duit in het Berger-zakje.

“O ja, heeft hij vorige week gewonnen, onze Bergsma? Eindelijk weer eens een Nederlander die wint. Wat heerlijk voor die jongen. Je zou hem zo een kaartje sturen.”

En toen begon de race op Zandvoort. Hij werd gewonnen door een Nederlandse coureur, ene Tom Coronel. De hele wedstrijd had Coronel op de tweede plaats gereden. Een Franse coureur reed voorop. In één van de laatste ronden zette Coronel zijn wagen naast die van de Fransman, bovenop de Hunzerug. Daar wordt anders nooit ingehaald. Maar Coronel zag opeens een gaatje. “Ik pleur hem erin en ik zie wel”, zei hij na afloop en hij keek er dolgelukkig bij. Crucial Moment, Vital Decision.

    • Hans Aarsman