Winst British Airways lager door stakingen

British Airways (BA) heeft flink te lijden onder stakingsacties en de forse koersstijging van het pond sterling. In het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar steeg de winst voor belasting weliswaar van 150 miljoen pond tot 220 miljoen pond (752 miljoen gulden), maar dat was uitsluitend te danken aan buitengewone baten.

Het bedrijfsresultaat ging fors omlaag. De Britse luchtvaartmaatschappij had eenmalige baten van 130 miljoen pond (445 miljoen gulden) uit de verkoop van het belang van 24,6 procent in de voormalige Amerikaanse partner US Airways. Die zegde de samenwerking op toen BA in zee ging met American Airlines. Het bedrijfsresultaat daalde van 195 miljoen pond tot 140 miljoen pond.

De winstdaling was vooral te wijten aan de waardestijging van het pond. Arbeidsconflicten kostten de maatschappij 15 miljoen pond. In het tweede kwartaal zal daar naar schatting 110 miljoen pond bovenop komen, vooral wegens een driedaagse staking van cabinepersoneel in juli. BA vervoerde in het eerste kwartaal 10,6 miljoen passagiers, 10,5 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.