Ware supporters in de bajes

Burgemeester Verkerk van Roden verbood vorige week de oefenwedstrijd tussen Cambuur en FC Groningen uit angst voor een gewelddadige confrontatie tussen de supporters van beide voetbalclubs. Wanhopig zocht Cambuur-voorzitter W. Sleijfer naar een alternatief in Friesland.

Ook daar kreeg hij van de lokale burgemeesters nul op het rekest. Tot een bizarre mogelijkheid zich aandiende: de penitentiaire inrichting in Veenhuizen. Voor ongeveer honderd delinquenten eindigde Cambuur-Groningen zaterdag in een 2-2 gelijkspel. “De gevangenen in de strafinrichting in Veenhuizen gedragen zich beter dan menig voetbalsupporter in ons eigen stadion”, stelt Cambuur-voorzitter Sleijfer.

Betaald voetbal in de bajes, is dat de toekomst?

“Je zou het bijna gaan denken. Het is natuurlijk absurd dat het zo ver heeft moeten komen, maar we konden nergens anders terecht. Ik heb begrip voor de beslissing van burgemeester Verkerk niet in Roden te spelen. Hem hadden enkele signalen bereikt over een invasie van supporters van de Groningse Z-Side, die eerder al rotzooi hadden getrapt in Borger tijdens een oefenduel met Celtic. Toen kwamen we op het lumineuze idee in Bankenbosch te gaan spelen.”

En daar heerste een betere discipline dan in een voetbalstadion?

“Absoluut. Het werd wel even stil in de spelersbus, toen we in Veenhuizen aankwamen. Maar Bank en Bos is een half open inrichting. De meeste gevangenen keren al eén keer in de vier weken terug in de maatschappij. De mensen waren dolenthousiast, ze zetten zelfs de wave in en na afloop kwam niemand het veld op. In dat opzicht was ons optreden in Bankenenbosch zeker voor herhaling vatbaar.”

Cambuur gaat zijn thuiswedstrijden dus voortaan in Veenhuizen spelen?

“Ik heb het nog niet overwogen. Maar ik vind het triest dat we ons op deze wijze van de ware supporters vervreemden. Het is belachelijk dat oefenwedstrijden niet langer in een passende ambiance kunnen worden gespeeld. Als dat niet langer mogelijk is, ben ik somber gestemd over de toekomst van het voetbal in Nederland.”