Vliegshows in België verboden

BRUSSEL, 4 AUG. De Belgische minister van Defensie, Jean-Pol Poncelet heeft vliegshows op militaire luchthavens verboden tot de resultaten van een onderzoek naar de veiligheid van dergelijke spektakels bekend zijn. De beslissing is zaterdag door het ministerie meegedeeld.

Het verbod komt er na het neerstorten van een stuntvlieger vorige week zaterdag tijdens een vliegshow op het vliegveld van Oostende. Negen mensen kwamen bij het ongeluk om. De Jordaanse piloot verloor controle over zijn toestel en stortte neer op een groep mensen, die vlakbij een Rode Kruispost stonden.

Poncelet had eerder deze week al elke medewerking van de luchtmacht aan vliegshows - waaronder ook de deelname van Belgische militaire teams - verboden. Hij heeft het leger en de gerechtelijke autoriteiten gevraagd de problemen bij luchtshows te onderzoeken. Onder andere zal de veiligheid van de shows en de aansprakelijkheid van het ministerie van Defensie bij dit soort rampen worden onderzocht. Het onderzoek zal wellicht weken in beslag nemen. In België komen tijdens de zomermaanden regelmatig tienduizenden mensen naar de luchtspektakels kijken. De eerste vliegshow die zal worden afgelast is die van 23 en 24 augustus op een vliegveld in het West-Vlaamse Kortrijk. (Reuter, AFP, AP)