Van Gaal heeft al honderd opstellingen; Trainer studeerde zijn eerste Spaanse toespraak in

Nog bijgestaan door vier hulpcoaches en twee elftalbegeleiders volgde Barcelona-trainer Louis van Gaal gisteren in Alkmaar de oefenwedstrijd van zijn nieuwe club tegen AZ.

ALKMAAR, 4 AUG. Even was er gisteravond na afloop van AZ-FC Barcelona (1-2) verwarring. Louis van Gaal zat voorzien van een tolk klaar voor de persconferentie van de trainers, maar zijn collega van de Nederlandse eerste divisieclub, Willem van Hanegem, was nergens te vinden. Na een zoekactie werd hij via de keuken naar het podium geleid. Daar deelde hij doodleuk mee dat hij net zoals vroeger bij Feyenoord geen inleidend praatje wilde houden.

Van Gaal wachtte geduldig af. Hij bleef op zijn plaats tot Van Hanegem alle vragen had beantwoord. “Uit respect voor mijn collega.” Twee jaar geleden, toen nog in dienst van Ajax en Feyenoord, zaten ze nog als rivalen naast elkaar. Nu gaan ze kameraadschappelijk met elkaar om.

Van Gaal heeft in twee weken trainingskamp met FC Barcelona geleerd dat persconferenties voor de Spaanse media heilig zijn. De veertig journalisten die Barça over de hele wereld volgen, moeten pagina's vol schrijven over de trots van Catalonië. Daarom heeft hij ook een deel van de hekken weer moeten verwijderen in het trainingskamp te Hoenderloo, waar de selectie dezer dagen vertoeft. Die stonden er sinds vrijdag om fans, journalisten en cameralieden op een afstand te houden.

Van Gaal maakte gisteravond nog geen gejaagde indruk, maar eigenlijk is de tijdsdruk groot voor de opvolger van Bobby Robson. De voorbereiding die hij nodig heeft om FC Barcelona naar zijn hand te zetten ontbreekt. Over negen dagen wacht al de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen Skonto Riga uit Estland. Geen tegenstander om van onder de indruk te zijn, maar toch een testcase. Verder volgen snel de eerste confrontatie met Real Madrid, voor de Spaanse Supercup, en het eigen Juan Gamper-toernooi. In de korte voorbereiding die rest heeft hij slechts tegen FC Twente en Real Mallorca varianten uit te testen. Die zijn er genoeg, want samen met assistent Gerard van der Lem zette Van Gaal al honderd opstellingen op papier.

Ondanks de korte tijdspanne zegt Van Gaal dat hij zich niet laat verleiden tot korte termijnpolitiek. “Misschien gaat dat ten koste van de resultaten en krijg ik de media over me heen. Maar dat heb ik bij Ajax in het begin ook meegemaakt. Ik wil vooral bouwen aan de toekomst.” Van Gaal en Van der Lem hebben zich al tijdens hun dienstverband bij Ajax verdiept in het spelersarsenaal van FC Barcelona. Maanden voordat officieel bekend werd dat Van Gaal de scepter zou zwaaien in Nou Camp, lag er een stapeltje videobanden van Barça op z'n bureau in de Arena. Dat zou zijn verhaal ondergraven dat hij pas een week voor de perspersentatie van begin juli door clubpresident Nuñez werd gevraagd om in plaats van hoofd jeugdopleidingen de nieuwe technisch directeur te worden.

Een ander 'bewijs' daarvoor is de locatie van het trainingskamp waarin Barcelona momenteel vertoeft. In hetzelfde hotel in Hoenderloo waar de Spanjaarden onderdak hebben gezocht, was eerder dit jaar onder leiding van Van Gaal een vergadering van de Coaches Betaald Voetbal. Dat kan geen toeval zijn. Wie hoofd jeugdopleiding wordt, zal toch geen stem hebben in de logistiek van de voorbereiding? Of in het aantrekken van spelers, want de komst van doelman Ruud Hesp zal de voorkeur zijn geweest van keeperstrainer Frans Hoek.

Het liefst laat Van Gaal zijn nieuwe team spelen zoals Ajax. Met een zôneverdediging en twee mandekkers (bijvoorbeeld Reiziger, Sergi), een vooruitgeschoven verdediger (zoals Guardiola, die hij heeft benoemd tot aanvoerder) en een laatste man (Couto). Voorin drie spitsen (Figo of Stoitsjkov op links, Anderson da Silva in de spits en Luis Enrique of Ciric op rechts). Barça heeft geen specifieke buitenspelers en is de defensie niet gewend met drie verdedigers te spelen. Vandaar dat AZ gisteravond in de Alkmaarder Hout in de eerste helft nogal wat kansen kreeg. De spelers van Van Hanegem faalden echter in de afwerking. Alleen een door Ferrer van richting van veranderd schot van Van der Weert kon in de tweede helft doelman Baia verrassen. Barcelona maakte een treffer meer door individuele kwaliteiten. De uitstekende Joegoslaaf Ciric en de Braziliaan Giovanni tekenden voor de Spaanse produktie. In de tweede helft speelde Barcelona zoals het onder Robson gewend was in een 4-4-2-systeem en vielen er aanmerkelijk minder gaten in de defensie. Van Gaal staat nu voor een dilemma: moet hij zijn eigen ideeën doorzetten of in het belang van de resultaten voorlopig op de oude voet verder?

Barcelona heeft in Roger, in Alkmaar na rust linksback, Amunike (B-keuze tegen AZ) en Stoitsjkov (gisteren ziek) al drie linksbenige voetballers. Maar alles wordt in het werk gesteld om de Braziliaanse international Denilson, die linkshalf of linksbuiten kan spelen, ook nog aan te trekken. De clubleiding vindt echter vooralsnog de eisen van zijn club Sao Paulo te gortig: vijftig miljoen gulden als afkoopsom, plus Giovanni als ruilobject. En zijn waarde wordt geschat op twintig miljoen gulden. Van Gaal, die bij Ajax nog zuiniger was dan het bestuur, heeft toch al concessies gedaan. Want Anderson da Silva, die een jaar geleden zijn neus ophaalde voor Ajax, werd voor 42 miljoen gulden aangetrokken.

In de eerste weken heeft de voormalige oefenmeester van Ajax door zijn vakmanschap wel enige indruk achtergelaten op de spelersgroep. Al spreekt hij nauwelijks Spaans. Zijn eerste speech voor de spelersgroep studeerde hij echter geheel in en dat maakte veel indruk. De communicatie geschiedt normaliter via assistent Mourinho, de voormalige rechterhand van Robson. De Engelse sprekende Portugees brengt de instructies van Van Gaal in het Spaans over op de spelers. Van Gaal heeft ook Carlos Rexach gehandhaafd. Er zaten gisteren van Barcelona vijf coaches en twee elftalbegeleiders langs de lijn.

    • Erik Oudshoorn