United verslaat Chelsea in strijd om Charity Shield

ROTTERDAM, 4 AUG. Manchester United heeft gisteren op Wembley opnieuw de Engelse Supercup gewonnen. De landskampioen versloeg bekerwinnaar Chelsea na strafschoppen. Na negentig minuten was de stand 1-1. United maakte vanaf elf meter geen fout. Voor de ploeg van speler-manager Ruud Gullit misten Sinclair en Di Matteo: 4-2.

Bij Chelsea maakte doelman Ed de Goey een verdienstelijk debuut. Jordi Cruijff viel in de 74ste minuut sterk in bij United. The Mancunians wonnen vorig jaar het Charity Shield na een ruime zege op Newcastle United (4-0). Afgelopen seizoen prolongeerde de ploeg van manager Ferguson de landstitel.

Gullit toonde zich na afloop ontevreden over het niveau van de wedstrijd. “Het was een festival van fouten en misverstanden”, zei hij. “Het was zeker geen goede wedstrijd. De nederlaag stelt me niet echt teleur. We hebben in elk geval laten zien dat we de beste ploeg van Engeland kunnen bedwingen.”

Vooral de eerste helft was het aanzien nauwelijks waard. Beide ploegen toonden veel tempo en strijd, maar weinig overzicht en raffinement. Het ongebreidelde opportunisme leidde tot veel overtredingen, maar niet tot uitgespeelde kansen. Verdediger Leboeuf van Chelsea kreeg in de eerste helft de enige schietkans. De Franse international faalde in de afronding.

Na de rust won het duel aan spanning en opwinding. Chelsea-spits Hughes (ex-United) brak de wedstrijd vlak na rust open. Van dichtbij opende hij de score na een hoge, indraaiende hoekschop van spelmaker Zola. Vijf minuten later kwam United terug. Uit een hoekschop van Giggs kopte Johnsen via de grond raak. De Goey raakte de bal nog wel, maar onvoldoende om de gelijkmaker te voorkomen, 1-1.

De Engelse landskampioen, met Sheringham (ex-Tottenham Hotspur) als vervanger van afgehaakte vedette Cantona, drong in het laatste half uur aan. Mede door prima spel van Jordi Cruijff dwong de ploeg kansen af, maar faalde het opzichting in de afwerking. Net als collega Schmeichel aan de andere kant hoefde De Goey nauwelijks in actie te komen.

De ex-doelman van Feyenoord verrichtte bij Chelsea nog geen heldendaden. Ook in de strafschoppenserie wist De Goey zich niet onderscheiden. Hij was kansloos op de schoten van Scholes, Irwin, Keane en Butt. Voor Chelsea waren alleen Zola en Leboeuf succesvol. Schmeichel keerde de inzet van Sinclair en zag Di Matteo over de lat schieten.