Taylor belooft 'krachtige leiding'

MONROVIA, 4 AUG. Charles Taylor, voormalig krijgsheer en leider van de grootste militie tijdens de zeven jaar durende burgeroorlog, is zaterdag geïnstalleerd als president van Liberia. De West-Afrikaanse vredesmacht (ECOMOG) verwelkomde het nieuwe staatshoofd met 21 saluutschoten.

Taylor maakte duidelijk dat hij het land met krachtige hand zal regeren. “Iedereen is er zich volledig van bewust dat Liberia een zeer sterke leider nodig heeft”, zei Taylor in zijn zwaar bewaakte woning in Congotown, een voorstad van Monrovia.

Taylors royale verkiezingszege op 19 juli - hij kreeg volgens de definitieve uitslag 75,3 procent van de stemmen - wordt door waarnemers eerder toegeschreven aan angst voor hervatting van de strijd als hij zou verliezen dan aan genegenheid van de kiezers. “Ik zal een sterke leider zijn”, aldus Taylor na zijn inhuldiging, “maar ik heb ook respect getoond voor de opvattingen en waarden van anderen en voor recht en orde”.

Na de inhuldigingsplechtigheid beleefde Monrovia het grootste feest sinds vele jaren. De viering kon tot diep in de nacht doorgaan, omdat ECOMOG de avondklok, die al zeven jaar van kracht is, had versoepeld. Aanhangers van Taylor boden in de bars en restaurants van de hoofdstad gratis eten en drinken aan en de nieuwe president gaf zelf een banket voor bezoekende Afrikaanse leiders, onder wie de sterke man van Nigeria, generaal Sani Abacha.

Zondag kondigde Taylor de benoeming aan van 15 ministers van zijn kabinet dat 19 leden zal tellen. Minister van Financiën wordt Elie Saleeby, die op dit moment voor de Wereldbank werkt in Washington. Sandra Howard, de zuster van Taylors echtgenote, wordt minister van Planning en Economische Zaken. Taylors jongere broer Bob wordt directeur van de staatsdienst voor bosbouw.

Zaterdag zei Taylor dat hij ook voormalige tegenstanders in zijn kabinet zal opnemen. Taylors belangrijkste tegenstrever tijdens de verkiezingen, de voormalige VN-functionaris Ellen Sirleaf-Johnson, die slechts 9 procent van de stemmen kreeg, heeft vóór de stembusslag aangekondigd dat ze niet zou samenwerken met Taylor als hij de verkiezingen zou winnen. (Reuter)