Sorgdrager blijft bij snelheidsregels

DEN HAAG, 4 AUG. Minister Sorgdrager (Justitie) is niet van plan de marges voor het bekeuren van snelheidsovertreders te versoepelen. Dat zegt een woordvoerder in reactie op een oproep van de politiebond ANPV. De bond stelt dat sommige politiemensen overtredingen met enkele kilometers per uur als “muggenziftend” ervaren. Bovendien zouden de regels nauwelijks werkbaar zijn. Zij willen niet als een “incassobureau” voor het ministerie van Justitie optreden.

Bij het bekeuren van snelheidsovertredingen die met de radar worden vastgesteld, gaat de politie uit van een marge van 7 kilometer op autowegen waar 100 of 120 kilometer per uur mag worden gereden. Op wegen waar een maximumsnelheid van 70 of 80 kilometer geldt, houdt de politie rekening met een marge van 6 kilometer. In de praktijk betekent dit dat de politie pas een bon uitschrijft bij gemeten snelheden van 108 of 128 op snelwegen en 77 of 87 kilometer op provinciale wegen, zo liet minister Sorgdrager vorig jaar aan de Tweede Kamer weten.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), verantwoordelijk voor de controles op de snelwegen, heeft geen moeite met de strenge regels. De KLPD wijst erop dat de “instelmarges reeds jaar en dag ter discussie staan”. Agenten van de KLPD hebben geen moeite met het werken met de vastgestelde regels, aldus een woordvoerder van de landelijke dienst.

Een woordvoerder van minister Sorgdrager stelt dat de politie de vastgestelde regels niet zelf moet interpreteren. De minister wijst erop dat de controles de verkeersveiligheid dienen.