Sojoez TM-26

Foto: BAIKONOER - Het Russische ruimteschip SOJOEZ TM-26 werd gisterochtend naar de lanceerbasis van Baikonoer in Kazachstan vervoerd. Morgen wordt het schip gelanceerd met twee Russische kosmonauten Anatoli Solovjov (49) en Pavel Vinogradov (43) aan boord. Zij zullen de twee huidige Russische Mir-bewoners vervangen en de reparaties aan de beschadigde Spektr-module van het ruimtestation uitvoeren.

De Spektr raakte eind juni beschadigd na een botsing met een onbemand Progress-vrachtschip, dat door de bemanning op afstand werd bestuurd. Na ongeluk moest de bemanning - twee Russen en een Amerikaan - op halve kracht verder werken. De wetenschappelijke experimenten werden stopgezet.

De belangrijkste taak van de nieuwe bemanning zal het herstellen van de energietoevoer zijn. De reparatie is niet zonder gevaren. De beschadigde Spektr-module zal moeten geopend worden en de kans bestaat dat er gevaarlijke chemicaliën of scherven rondzweven. Elke doorboring van het ruimtepak kan de dood van de kosmonaut betekenen.

Rusland en de Verenigde Staten hebben gezegd dat als de kosmonauten er niet in slagen de stroom te herstellen, dit wellicht de laatste Mir-ruimtemissie zal zijn. Het ruimtestation is elf jaar oud, maar maakte nog niet eerder zoveel ernstige problemen mee. De Amerikaanse astronaut Michael Foale zal in september worden vervangen. (Foto AP)