Roma (zigeuners) herdenken genocide in wereldoorlog

BOEDAPEST, 4 AUG. In Boedapest en in Auschwitz is zaterdag de genocide van de nazi's op Roma (zigeuners) in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

In Boedapest werd in de nacht van zaterdag op zondag, precies 53 jaar nadat de nazi's een aanvang hadden gemaakt met de Endlösung van het 'probleem' van de Roma, een nachtwake gehouden, waarin de namen van 20.000 vermoorde Roma werden voorgelezen. De nachtwake werd zondagochtend besloten met een herdenkingstoespraak van de Hongaarse minister van buitenlandse zaken.

In Auschwitz kwamen zaterdag Roma uit een groot aantal landen bijeen voor een herdenking van de Poraymos - het Verslinden, zoals de Roma de Holocaust noemen. In Auschwitz werden in de nacht van 2 augustus 1944 drieduizend Roma de gaskamers ingestuurd. Er werden herdenkingsplaquettes geplaatst en de leider van de Roma in Duitsland, Roman Rose, herinnerde in een toespraak aan de vernietiging van de zigeunersgemeenschappen in de Tweede Wereldoorlog en aan de discriminatie waaraan de Roma in veel landen nog steeds blootstaan. In de nacht van 2 op 3 augustus 1944 werden overal in door de nazi's bezette gebieden op grote schaal Roma opgepakt en vermoord of naar de vernietigingskampen gestuurd. Met de joden waren de Roma de enige groep die door de nazi's om hun etnische identiteit werden vervolgd en vernietigd. In de oorlog werden in totaal tussen 200.000 en een half miljoen Roma vermoord. De aantallen blijven onzeker omdat veel Roma niet waren geregistreerd, noch in de landen waar ze vandaan kwamen, noch door de nazi's die hen uitroeiden. Wel staat vast dat van de 23.000 Roma die naar Auschwitz-Birkenau werden gebracht er 21.000 werden vermoord. Van de Hongaarse Roma werden er 50.000 tot 60.000 vermoord. (AP, Reuter)