Noodpakket van IMF voor Thailand

ROTTERDAM, 4 AUG. Thailand is met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en een Japanse bankinstelling een financieel noodpakket overeengekomen. Daarmee moet Thailand de gevolgen bestrijden van de devaluatie van de nationale munt, de baht.

Dit heeft de Thaise minister van Financiën, Thanong Bidaya, vanmorgen bevestigd. Het bedrag dat met de steun is gemoeid vermeldde hij niet, maar in de Japanse pers wordt een pakket kredieten van 8 miljard dollar genoemd. De helft daarvan is afkomstig van het IMF, de andere helft van de Export-Import Bank of Japan, een aan de overheid gelieerde instelling.

De baht devalueerde begin vorige maand, nadat de munt op de financiële markten uit de gratie was geraakt. Sindsdien is de munt met bijna een kwart in waarde gedaald tegenover de Amerikaanse dollar. De Thaise economie is oververhit, en een crisis van de vastgoedsector heeft de bancaire sector aangetast. Thailand kampt bovendien met een omvangrijk tekort op de betalingsbalans. Met name betalingsverplichtingen over leningen die in nu veel duurdere dollars zijn aangegaan vergen een omvangrijk steunbedrag. De deviezenreserves van de Thaise centrale bank bedragen weliswaar ruim 32 miljard dollar, maar onduidelijk is hoeveel daarvan is gebruikt in een poging de koers van de baht op peil te houden.

De regering van Thailand riep begin vorig week de hulp van het IMF in. Afgelopen zaterdag bereikten de twee partijen in Bangkok een akkoord over een vergaande sanering van de economie, die voorziet in een reeks pijnlijke maatregelen. Het IMF eist onder meer flinke bezuinigingen op de begroting, versnelling van de privatisering van staatsbedrijven en verhoging van belastingen, onder meer van de btw.

Het krediet van vier miljard dollar van Japan zal komen van de Export-Import Bank, een overheidsinstelling die de buitenlandse handel van Japan financiert. Japan heeft nauwe financiële banden met Thailand. Meer dan de helft van de buitenlandse schuld van Thailand bestaat uit vorderingen van Japanse banken.

Volgens de Japanse krant Nihon Keizai Shimbun wordt ook gewerkt aan een miljardenlening (volgens geruchten 10 tot 20 miljard dollar) voor Thailand van commerciële banken in Japan, de Verenigde Staten en landen in Zuidoost-Azië. Dat geld zou de wankele positie van het bankwezen in Thailand moeten versterken.