NLnet begint proef met bellen via Internet

Internet-aanbieder NLnet laat deze maand vijfhonderd zakelijke en particuliere klanten met een gewoon telefoontoestel bellen via Internet. Het is de eerste proef in Nederland met internationale telefonie over het wereldwijde computernetwerk.

Met de proef wil NLnet de kwaliteit testen van internationale telefoonverbindingen over Internet. Over het algemeen laat die met de bestaande technieken te wensen over, maar volgens NLnet is de kwaliteit van zijn verbindingen veelbelovend.

Bij NLnet wordt het telefoontje via een zogeheten 'gateway' doorgesluisd naar het Internet. De beller moet wel ruim 20 cijfers intoetsen, voordat hij via NLnet kan telefoneren. Daar staat tegenover dat bellen naar het buitenland via NLnet een stuk goedkoper is. De abonnee krijgt immers tegen lokaal PTT-tarief verbinding met de Internet-aanbieder.