Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Moslims Bosnië na terugkeer weer verjaagd

SARAJEVO, 4 AUG. Dronken Bosnische Kroaten hebben de Bosnische stad Jajce 'etnisch gezuiverd' door honderden moslims, die drie weken geleden naar hun huizen waren teruggekeerd, opnieuw te verjagen.

Gemaskerde Kroaten drongen zaterdag de woningen van de moslims binnen en gaven hun een half uur om hun spullen te pakken. De meeste moslims vertrokken. In enkele gevallen staken de Kroaten huizen van moslims in brand. Daarbij viel één dode, een moslim die in zijn huis was gebleven en die levend verbrandde. Zaterdag sloegen volgens de VN 372 moslims uit Jajce en drie dorpen in de buurt op de vlucht; 85 anderen, die zaterdag nog in hun huizen bleven, vluchtten gisteren alsnog. De Bosnische regering sprak van duizend verdreven moslims. De meeste vluchtelingen vertrokken naar Travnik. Ze willen morgen trachten alsnog naar hun woningen terug te keren.

Uit Jajce, in Centraal-Bosnië, werden aan het begin van de oorlog de Servische inwoners op de vlucht gejaagd. Toen de stad tijdens het conflict tussen de Bosnische Kroaten en de Bosnische moslims in handen van de Kroaten viel, werden ook de moslims verdreven. Voor de oorlog telde Jajce 41.000 inwoners, onder wie 15.000 moslims, 14.400 Kroaten en 8.000 Serviërs. Nu is de stad puur Kroatisch.

Volgens een VN-woordvoerder in Sarajevo heeft de (Kroatische) politie in Jajce niets gedaan om de Kroaten tot de orde te roepen en zelfs aan de verdrijving meegewerkt, aldus de woordvoerder. De internationale vredesmacht SFOR en de VN-politie hebben getracht de moslims te beschermen, maar hun pantserwagens werden met stenen bekogeld en door de Kroaten opgeworpen wegversperringen die door SFOR-soldaten waren weggehaald, werden na hun vertrek heropgericht. De VN-woordvoerder onderstreepte overigens dat SFOR geen politietaken heeft: “SFOR is een militaire en geen politie-strijdmacht. De vreedzame oplossing van de toestand in Jajce is uiteraard de verantwoordelijkheid van de civiele autoriteiten”, aldus de woordvoerder.

Niet alleen in Jajce deden zich problemen voor met vluchtelingen. In Vogošca, een voorstad van Sarajevo, werden veertien Serviërs vijandig bejegend toen ze hun vroegere woningen wilden bezoeken. Vogošca werd vroeger vooral door Serviërs bewoond. In het vredesakkoord van Dayton werd de stad toegewezen aan de moslim-Kroatische federatie. De Serviërs vertrokken begin vorig jaar en hun woningen worden sindsdien bewoond door moslims, vooral moslim-vrouwen, die afkomstig zijn uit Srebrenica.

Ongeveer zeshonderd vrouwen omsingelden het stadhuis van Vogošca en bekogelden het met stenen toen de Serviërs daar spraken met de gemeentelijke autoriteiten. De Serviërs konden pas na uren in veiligheid worden gebracht. (Reuter, AP, AFP)