Minister Borst wil strafrechtelijk onderzoek Vos bv

ROTTERDAM, 4 AUG. Minister Borst (Volksgezondheid) wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar Vos bv in verband met de levering door het Alphense bedrijf van onzuivere glycerine aan Haïti, die daar na verwerking in een koortswerende siroop vorig jaar de dood van ten minste zestig kinderen veroorzaakte. De bewindsvrouw heeft volgens haar woordvoerder de Inspectie Gezondheidszorg vanmorgen opdracht gegeven direct contact op te nemen met het openbaar ministerie in Den Haag.

Persofficier Horstink zei vanmorgen dat het OM nog geen beslissing heeft genomen. “We zijn oriënterend bezig om te zien wat de aanknopingspunten zijn”, aldus de persofficier. Ze kon niet zeggen op welke termijn een besluit is te verwachten. “Maar we zullen de zaak natuurlijk met voortvarendheid aanpakken.”

Minister Borst komt met haar vraag om een strafrechtelijk onderzoek nadat via deze krant bekend werd dat Vos bv de glycerine voor levering aan Haïti in een laboratorium liet onderzoeken. Uit het analyserapport bleek dat de glycerine lang niet de voor farmaceutische toepassing vereiste zuiverheid van 95 procent had. Vos bv verkocht de glycerine echter toch met een farmaceutische kwalificatie. Eerder had Vos bv tegenover de Inspectie Gezondheidszorg verklaard dat de glycerine niet in het laboratorium was getest. De Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA), die door de Haïtiaanse overheid voor onderzoek te hulp was geroepen, kreeg van het Alphense bedrijf hetzelfde te horen.

“Als dit waar is, is het vreselijk”, zei minister Borst voor de NOS-radio. “Want dan heeft het bedrijf de inspecteur van de Gezondheidszorg en de FDA verkeerd voorgelicht en bovendien nog eens nagelaten Haïti tijdig te waarschuwen.” Eerder dit jaar zag minister Borst nog geen aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek, omdat er volgens haar “geen redelijk vermoeden” van schuld was.

De inspecteur Gezondheidszorg moest bij een bezoek aan Vos bv vorig jaar augustus afgaan op de mededelingen van de directie van het bedrijf, omdat de inspectie alleen opsporingsbevoegdheid heeft als het gaat om medicijnen, maar niet als het farmaceutische grondstoffen betreft. Minister Borst gaf naar aanleiding van de Haïti-zaak al eerder aan dat de Europese regelgeving op dit punt moet worden aangepast. De Stichting Wemos voor internationale gezondheidsvraagstukken pleit er in een reactie op de affaire voor dat Nederland al onmiddellijk strengere nationale regelgeving invoert. “In de nabije toekomst mag het niet meer mogelijk zijn dat in het buitenland mensen sterven, omdat we hier in Nederland nalatig zijn geweest”, aldus een woordvoerder.