Miljoenen pakjes niet bezorgd door staking UPS

ATLANTA, 4 AUG. Twaalf miljoen pakjes bereiken vandaag hun bestemming niet in de Verenigde Staten. Een staking van de transport-vakbond Teamsters heeft UPS, het grootste Amerikaanse vervoersbedrijf, lamgelegd. De strijd gaat over loon en werkgelegenheid.

United Parcels Service (UPS), met meer dan 300.000 werknemers een van de tien grootste werkgevers ter wereld, neemt gewoonlijk 80 procent van de bezorgingen van pakjes en paketten in de VS voor zijn rekening.

Maar om middernacht Amerikaanse tijd legden duizenden chauffeurs en sorteerders hun werk neer. “We staken voor iedere werknemer in Amerika. Dit land mag geen lage-lonenland worden”, zei Randy Walls, een 47-jarige chauffeur in Atlanta. UPS heeft een jaarlijkse omzet van 45 miljard gulden en maakt een netto winst van 2 miljard gulden. De Teamsters vertegenwoordigen bijna tweederde van de werknemers.

De staking begon nadat onderhandelingen over een nieuwe vijfjarige CAO waren mislukt. De vakbond wil hoger loon en betere pensioenvoorzieningen. De bond is daarnaast bezorgd over het gebruik van part-time werknemers, die meer dan 60 procent van het bestand uitmaken, vaak toch volle dagen draaien en daarbij slechts 21 gulden per uur verdienen met nauwelijks extra voorzieningen.

Het pakketvervoer zal behoorlijk ontregeld raken door de staking van UPS. De op een na grootste vervoerder, Federal Express, vervoert slechts 2,4 miljoen pakjes per dag. (Reuter)