Miljard gulden meer medicijnen tot jaar 2000

Tot het jaar 2000 zal de omzet van medicijnen groeien met ruim 1 miljard gulden. Vooral de supermarkten en ketens van luxe drogisterijen zullen hiervan profiteren.

Dit meldt het vakblad Distrifood naar aanleiding van een onderzoek van het onderzoeksbureau Marketscan. Nu al verkopen ruim 500 supermarkten aan aparte toonbanken medicijnen waarvoor geen recept nodig is. Waarschijnlijk mogen supermarkten en drogisten vanaf volgend jaar onder voorwaarden ook medicijnen op recept gaan verkopen.

Vooral het massale gebruik van de ruimere winkelopeningstijden vergroot de kans op succes, zo constateren de onderzoekers. Apotheken zijn meestal maar tot half zes open en behoudens een regeling voor noodgevallen zijn ze zaterdags gesloten.

Marketscan verwacht dat door de toenemende activiteit van de supermarkten de concurrentie op de medicijnenmarkt pas goed kan beginnen. Zij hebben de slagkracht, efficiency en kennis in huis. Veel organisaties hebben al ervaring opgedaan. Zo heeft Ahold bij veel van zijn supermarkten in de Verenigde Staten een apotheek. Ook zal de komst van de luxe mega-drogisterijketen Boots de ontwikkelingen versnellen. Deze Britse keten wil binnen vijf jaar in Nederland 30 zaken openen. De eerste opende in juni in Rotterdam.