'Maîtresse du Temps'; JEANNE CALMENT 1875-1997

PARIJS, 4 AUG. Ze werd geboren voor de uitvinding van de grammofoon, maar ze maakte nog een CD vòòr zij het tijdelijke met het eeuwige verruilde. Jeanne Calment (122) is vanmorgen in Arles overleden. Sinds 1993 werd zij door het Guinness Book of Record erkend als de oudste mens.

De presentatie van de plaat, vorig jaar februari, was een beetje een gênante affaire. Cameraploegen en persoonlijkheden uit de muziek-industrie zeulden om de frêle dame heen in Saintes-Maries-de-la-Mer, het pelgrimsstadje voor zigeuners bij de Middellandse Zee waar ze naar toe was gesleept om het evenement kracht bij te zetten.

De enige die zich niet opwond was Jeanne. Voor haar had het niet gehoeven, die drukte. Ze had overigens bij vol verstand meegewerkt aan de totstandkoming van de CD 'La Maîtresse du Temps', meesteres over de tijd. De achtergrond-muziek bij haar gesproken herinneringen, bestond uit rap en andere betrekkelijk recente muzieksoorten. Door haar doofheid had ze daar niet veel last gehad.

“Ah, dat vertel ik u niet”, antwoordde ze vorig jaar toen haar arts, op verzoek van de pers vroeg wat het geheim van haar ouderdom was. Hoe heeft u het gedaan? “Gewoon, ouder worden”, was haar slimme antwoord van de vrouw die één zoon had en nooit had hoeven werken. Ze heeft het geheim mee in het graf genomen. Met haar de beelden van een Frankrijk waarin koetsen voor het vervoer zorgden, waarin Arthur Rimbaud zijn Illuminations afdichtte en Paul Verlaine net uit de gevangenis kwam omdat hij op zijn vriend had geschoten.

Jeanne Calment was dertien toen Vincent Van Gogh in haar geboorteplaats Arles neerstreek. Ze had geen levendige herinneringen aan hem. Ze is in het Provence-stadje tot haar 110-de zelfstandig blijven wonen.