Leger Turkije ontslaat officieren

ISTANBUL, 4 AUG. De Hoge Militaire Raad van het Turkse leger heeft 73 officieren en onderofficieren ontslagen. Dat heeft de Turkse pers gemeld. Onder de ontslagen officieren zouden zich drie kolonels bevinden.

Volgens Hurriyet, dat zich zegt te baseren op een hoge militaire bron, was sympathie voor fundamentalistische moslim-groeperingen de reden voor het ontslag. Volgens de bron bevonden zich onder de ontslagen officieren sympathisanten van de pro-Iraanse Hezbollah-beweging.

Het besluit tot ontslag werd vrijdag genomen tijdens de jaarlijkse vergadering van de Hoge Militaire Raad. Daarbij was de Turkse premier Yilmaz aanwezig. Volgens de Turkse wet is er geen beroep mogelijk tegen besluiten van de Raad.

Het is de eerste keer dat officieren uit het leger worden ontslagen op grond van moslim-fundamentalistische sympathieën sinds Yilmaz in juli premier werd.

Tijdens het premierschap van zijn voorganger, Erbakan, ontsloeg de Hoge Militaire Raad 232 officieren en onderofficieren, onder wie drie kolonels. Erbakan, leider van de moslim-fundamentalistische Welvaartspartij, trad in juni af, mede onder druk van het leger.

In Turkije ziet het leger het als een van zijn taken om toe te zien op het seculiere karakter van de grondwet en de maatschappij.

Het Turkse leger heeft vanmorgen bekend gemaakt dat op de vergadering van vrijdag ook besloten is een viertal topofficieren, die hun pensioen hadden bereikt, te vervangen. De chefstaf, generaal Ismail Hakki Karadayi, blijft echter voorlopig aan. De generaal, die nog een jaar van zijn pensioen af is, leidde de 'campagne' van het leger tegen de regering van Erbakan. Ook zijn plaatsvervanger, generaal Cevik Bir, werd gevraagd om in ierder geval nog een jaar aan te blijven.

Bir fungeerde als woordvoerder van de legertop als die het nodig achtte om kritiek te leveren op het beleid van Erbakan. (AP, AFP)