Kritiek Keniase president op besluit van IMF

NAIROBI, 4 AUG. Kenia's president Daniël arap Moi heeft gisteren het besluit van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) gekritiseerd om een lening van ruim 200 miljoen dollar aan Nairobi te bevriezen wegens corruptie.

“Het betrof een zuiver politieke beslissing waaraan iedere economische rationale ontbreekt”, aldus Moi. Intussen is er binnen het regime onenigheid uitgebroken als gevolg van het IMF-besluit, dat hard is aangekomen in Kenia.

Moi zei dat hij 'persoonlijk' pijnlijke hervormingen in de economie heeft doorgevoerd met hoge sociale en politieke kosten. “De voorwaarden die het IMF stelt, negeren de sociale dimensies en daarom worden de Kenianen zwaar geraakt”, aldus de Keniase leider.

Kort voor het verstrijken van de IMF-deadline aan Kenia, vorige week, gingen er van Nairobi verschillende signalen uit naar het IMF. Minister van Financiën Musalia Mudavedi, architect van Kenia's economische hervormingen, seinde naar het IMF-kantoor in Washington dat de regering akkoord ging met de eis om de corruptie hard aan te pakken. De volgende dag echter faxte Moi een brief naar het IMF waarin hij de eisen afwees omdat deze niet economisch maar politiek waren geïnspireerd.

Directe aanleidig voor de harde lijn van het IMF was het ontslag, vorige maand, van Samuel Chebii, een ambtenaar die was benoemd om corruptie bij de douane te onderzoeken. Corruptie bij de invoer van goederen is naar verluidt groot in Kenia. Volgens Keniase kranten ontdekte Chebii hoe tonnen suiker zonder het betalen van heffingen werden geïmporteerd. Officieel zijn deze goederen dan in transit naar buurlanden,maar eenmaal in Kenia verdwijnen ze naar de lokale markt. De Keniase suikerindustrie kan deze goedkope import niet aan en verkeert in crisis.

Verantwoordelijk voor dit schandaal, zo schrijven Keniase kranten, zou onder anderen Rashid Sajjad zijn, een door Moi benoemd parlementslid in de havenstad Mombasa. De winst die hij zou hebben gemaakt bij de illegale inklaring van 6.000 ton suiker bedroeg 8,6 miljoen dollar. Chebii ontdekte deze geheime handel en werd, tot ergernis van het IMF, ontslagen door het kabinet van de president, ondanks protesten door het hoofd van Kenia's belastingsdienst.

Als gevolg van het IMF-besluit daalde de koers van de Keniase shilling vrijdag vrijwel onmiddellijk. De Kamer van Koophandel riep zakenlui op niet in paniek te raken. De toch al instabiele economische situatie liep dit weekeinde verdere schade op door een staking die de vliegvelden heeft lamgelegd.