Koers makkelijk naar tweede ronde van de 800 meter

ATHENE, 4 AUG. Marko Koers heeft zich vanmorgen voor de tweede ronde van de 800 meter geplaatst. De lange Nederlander won in een vrijwel leeg Olympisch Stadion in Athene zijn serie en liep een tijd van 1.47,17. Op de 800 meter moeten de deelnemers voor de finale liefst drie keer in actie komen. “Er komen nog een paar linke ronden”, wist Koers.

Koers was tevreden over zijn eerste optreden. Hij voelt zich veel sterker en wilde dat ook tonen. Vlak na de voorlaatste bocht zette hij aan en passeerde het hele lopersveld. Hij noemde zijn tijd “redelijk langzaam” en bedoelde daarmee dat hij niet te veel heeft hoeven geven. Titelhouder Wilson Kipketer won zijn serie in 1.46,44. Morgen is de tweede ronde.

Kamiel Maase wist zich gisteravond laat probleemloos voor de finale van de 10.000 meter te kwalificeren. Hij werd in zijn serie zesde in een tijd van 27.57,78. Haile Gebrselassie won de race. De Ethiopische titelhouder loopt met enige tegenzin bij deze WK omdat hij de baan in Athene te hard vindt. Maase had na afloop ook last van zere en vooral warme voeten. Hij heeft tot woensdag te tijd om te herstellen, want dan vindt de finale plaats. “Ik kan zeker nog wel wat harder”, zei de 25-jarige atleet.

Marcel Laros en Simon Vroemen kwamen gistermorgen als eerste Nederlanders bij de WK in actie. Ze bereikten beiden de halve finale van de 3000 meter steeplechase. Vroemen liep een overtuigende race en werd in zijn serie vierde in 8.28,96. Zijn trainingsgenoot Laros had meer moeite met de plaatsing. Hij moest zich haasten om de belangrijke zesde plaats te bereiken en had daarbij het geluk dat de Griek Vouzis bij de laatste hindernis viel. Vanavond moeten Laros en Vroemen al weer hun volgende wedstrijd lopen.

Tweevoudig olympisch kampioen Svetlana Masterkova werd gisteravond met een brancard uit het stadion gereden. De Russin kreeg tijdens de eindsprint van haar serie op de 1500 meter te veel last van haar gehavende rechterenkel. Strompelend legde ze laatste veertig meter naar de finish af. Masterkova liep dit seizoen wegens blessures weinig wedstrijden. De kans dat ze bij de WK op de 800 meter zal starten, is klein.

De eerste gouden medaille ging zaterdag naar de Oekraïner Aleksandr Bagatsj. Hij won het kogelstoten met een afstand van 21,47 meter. De tweede plaats bij het kogelstoten was voor titelverdediger John Godina met 21,44 meter. De Duitser Oliver-Sven Buder haalde met 21,24 meter brons. De 30-jarige Bagatsj werd vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Atlanta derde. Diezelfde plaats haalde hij ook tijdens de WK in 1993. De Oekraïner werd in 1989 betrapt op doping en was twee jaar geschorst.

Het kogelslingeren werd gewonnen door Heinz Weis. De 34-jarige Duitser overbrugde in de zesde en laatste poging 81,78 meter. Met die worp ontnam hij Oekraïne een tweede gouden plak. Andrei Skvaroek werd met 81,46 meter tweede. Het brons was voor Vasili Sidorenko uit Rusland met 80,76.

Daniel Garcia eiste zaterdagavond de wereldtitel op de 20 kilometer snelwandelen voor zich op. De 25-jarige Mexicaan snelde naar 1.21.43. De tweede plaats was voor Europees kampioen Mikael Tsjennikov uit Rusland, die op tien seconden volgde. De Witrus Mikael Kmelnitsky greep het brons in 1.22.00.