Jongeren in Townies zijn zonnig

Townies, elke maandag bij SBS6, 17.30-17.50u.

“Jij denkt dat je zo geweldig bent hè”, zegt Kurt, die een oogje heeft op Carrie. Carrie moet echter niets van hem hebben. “Maar”, vervolgt hij getergd, “ik ken jou nog als een twaalfjarige, die probeerde haar borsten te laten groeien met de stofzuiger.”

Carrie, haar hartsvriendinnen Shannon en Denise, Kurt en Ryan zijn de hoofdpersonen in Townies, een nieuwe comedy die vanaf vanmiddag te zien is bij SBS 6. Centraal staat het wel en wee van dit groepje bevriende twintigers uit het vissersstadje Gloucester, Massachusetts. De drie vriendinnen werken in The Pelican Inn, het plaatselijke restaurant. Shannon is de enige die op zichzelf woont. Carrie woont nog bij haar ouders en Denise's leven speelt zich al grotendeels af in de wereld der volwassenen: zij woont samen met haar vriend Ryan en heeft een zoontje, Connor.

Van de drie is Carrie, gespeeld door Molly Ringwald, het meest uitgesproken en daarmee opvallendste personage. Ringwald, zelf eind twintig, maakte naam met tienerfilms zoals The Breakfast Club en Pretty in Pink. In 1986 sierde haar beeltenis de cover van Life Magazine, samen met Tom Cruise en Madonna portretteerde het blad haar als drie iconen van deze tijd, voorbestemd om levende legendes te worden. Zonder die bewering te willen staven moet gezegd dat Ringwald, met haar korte, rommelige rode haar, inderdaad innemend en origineel overkomt, en haar timing is perfect. Dat ze niet steeds even grappig is ligt dan ook niet zozeer aan haar. Het zijn de scenarioschrijvers, die haar af en toe in de steek laten. Niet alle oneliners in Townies zijn grappig.

Vanwege thema en opzet doet Townies nogal denken aan Friends, de serie die ook gaat over een stel vrienden van twintig-en-nog-wat. Net als Friends speelt ook Townies zich hoofdzakelijk af op twee locaties: The Pelican Inn, die dient als dagelijkse hang-out, en de rommelige woning van Shannon. En ook hier worden de dagelijkse zorgen, maar ook minder alledaagse gebeurtenissen, benaderd met veel humor en een fijne dosis cynisme. Je zou kunnen zeggen dat Townies het kleinstedelijke broertje is van Friends, en in dat kleinsteedse zit hem ook het grootste verschil met het onvolprezen Friends.

Shannon (Jenna Elfman) leeft er ogenschijnlijk op los: na een woeste nacht moeten haar vriendinnen haar erop attenderen dat er een naakte man in haar slaapkamer rondloopt -“I'm not a slut, I just have a quick judgement of character.” Maar oude family values spelen een belangrijke rol in Townies.

Meteen al in de eerste aflevering wordt er getrouwd. Weliswaar in een eigentijdse versie: Denise woont immers al samen met haar Ryan, en klapt handig het bovenstuk van haar trouwjurk open om de kleine Connor even snel de borst te geven. Maar verder heeft het huwelijk alles van een klassieke kleinemeisjesdroom. De bruidsmeisjes, Carrie en Shannon natuurlijk, dragen pompeuze roze jurken mét pofmouw die ze haten, maar ze houden hun mond want zo zijn vriendinnen door dik en dun. De eigenlijke ceremonie vindt plaats in de kerk. Carrie's moeder vindt het hoog tijd dat haar dochter daar haar neus weer eens laat zien, zegt ze, en even later doet de plaatselijke pastoor dat nog eens dunnetjes over. Met een kwinkslag, dat wel. Carrie heeft zo te zien trouwens geen haast om het ouderlijk huis te verlaten, ze kan het uitstekend vinden met haar moeder en ook het alcoholisme van vader geeft geen gezinsproblemen.

In Townies bekijken jongeren het leven van de zonnige zijde. Deze meisjes houden van het leven in het weinig opwindende stadje waar ze zijn geboren en getogen, en ze houden van elkaar. Hoewel niet alles in hun leven verloopt volgens het boekje, valt de appel uiteindelijk niet ver van de boom. De grappen houden de braafheid buiten de deur. Maar de Boodschap komt te luid en duidelijk over.

    • Ilse van der Velden