Jeltsin haalt drie nullen van Russische roebel

MOSKOU, 4 AUG. Rusland haalt per 1 januari volgend jaar drie nullen van de roebel. Dat heeft president Jeltsin vandaag bekendgemaakt. Volgens Jeltsin is de munthervorming nu mogelijk doordat de prijzen van de belangrijkste goederen nauwelijks meer stijgen.

Na jarenlange torenhoge inflatie (2.600 procent in 1993 en meer dan 100 procent tot 1995), is de geldontwaarding dit jaar tot rust gekomen. Vorig jaar was de inflatie nog 22 procent, voor dit jaar is de verwachting ongeveer 12 procent.

Omdat er nu 5.800 roebel in een dollar gaan, vergen zelfs eenvoudige aankopen een groot aantal bankbiljetten.“Nieuwe nullen zullen straks niet meer op onze bankbiljetten verschijnen”, zei Jeltsin in een belofte dat inflatie voortaan in de hand zal worden gehouden.

De gewone man zal volgens Jeltsin niet onder de roebelhervorming lijden. De oude roebelbiljetten blijven gedurende geheel 1998 wettig betaalmiddel naast de nieuwe. “Tegenwoordig beheersen we de geldstromen en de inflatie”, zei Jeltsin vanochtend. “De prijzen van de belangrijke goederen zijn vrijwel stabiel. Daarom kunnen we deze hervorming doorvoeren. We zullen het oude geld geleidelijk vervangen voor het nieuwe. Het zal gemakkelijker worden, en als vanouds, zonder als die extra nullen.”

Rusland heeft een lange geschiedenis van geldhervormingen, die vaak ten koste gingen van de bevolking. Nog in 1993 brak er paniek uit toen sommige biljetten plotseling geen wettig betaalmiddel meer bleken te zijn.

Een Amerikaanse dollar was vanochtend ongeveer 5.800 roebel waard. Blijft de koers stabiel, dan gaan er per 1 januari dus 5,8 roebels in een dollar. Bij de huidige koersverhoudingen zou de nieuwe roebel dan ongeveer 0,36 gulden waard zijn. (ANP, AP, Reuter)