Hamas: geen hand in aanslag New York

WASHINGTON, 4 AUG. De moslim-fundamentalistische beweging Hamas heeft dit weekeind ontkend banden te onderhouden met twee Palestijnen die een bomaanslag op de metro van New York beraamden. “De heilige oorlog van Hamas richt zich slechts op de zionistisch bezetting, het slagveld is Palestina”, aldus een verklaring die naar de persbureaus werd verstuurd.

Het hoofd van het FBI-bureau van New York, James Kellstrom, heeft gisteren laten weten nog geen directe banden tussen de twee Palestijnen en Hamas te kunnen aantonen

De 23-jarige Ibrahim Abu Mezer en de 22-jarige Lafi Khalil raakten donderdagochtend gewond toen de politie hun appartement in Brooklyn binnenviel. Ze zouden op het punt hebben gestaan in de metro een zelfmoordactie te ondernemen door middel van vijf met spijkers gevulde pijpbommen. Volgens bronnen binnen de politie is in het appartement een afscheidsbrief aangetroffen waarin Mezer zijn familie vaarwel zegt en uithaalt naar de Verenigde Staten en Israel. Ook is een portret van de blinde sjeik Omar Abdel-Rahman gevonden, die in de VS tot levenslang is veroordeelt wegens betrokkenheid bij de bomaanslag op het World Trade Centre in 1993.

Saoedi-Arabië heeft gisteren ontkend de Amerikaanse autoriteiten te hebben getipt over de aanslag. Volgens de Britse krant The Independent zou de Saoedische regering zijn ingelicht door Sidi al-Ghazi al-Tayyib, die tot mei dit jaar de fondsen van de Saoedische miljardair Osama bin Laden beheerde. Bin Laden staat bekend als geldschieter van moslim-fundamentalistische terroristen. Onderzoekers in de VS nemen aan dat de miljardair ook Ramsi Yousef steunde, die wordt gezien als het brein achter de aanslag op het WTC. Mogelijk hangt de geplande aanslag van de twee Palestijnen samen met zijn rechtzaak, die deze week begint. (AP, Reuter)