Grootste bonden FNV zetten in op meer koopkracht

ROTTERDAM, 4 AUG. De twee grootste FNV-bonden, FNV Bondgenoten en AbvaKabo, willen volgend jaar bij het CAO-overleg vooral inzetten op koopkrachtverbetering.

Dat betekent dat de looneis in ieder geval boven inflatie zal liggen. Het exacte percentage wordt pas eind volgende maand vastgesteld.

Dit jaar vroegen de FNV-bonden tijdens CAO-onderhandelingen maximaal drie procent loonsverhoging.

Naar verwachting zullen de looneisen in 1998 een half tot één procent hierboven liggen. Berichten dat er volgend jaar 3,5 tot 4 procent extra loon wordt gevraagd, worden door Wouter Waleson, CAO-coördinator voor de nieuwe fusiebond FNV Bondgenoten (Industriebond, Dienstenbond, Vervoersbond en Voedingsbond) ontkend: “We gaan eerst van half augustus tot begin september in 20 bijeenkomsten met onze kaderleden overleggen. Dan bepalen we de exacte percentages pas na Prinsjesdag, als alle cijfertjes bekend zijn.”

Waleson wil wel bevestigen dat koopkrachtverbetering volgend jaar een rol zal spelen. “Als het de afgelopen jaren al geen probleem was, dan is er nu zeker geen aanleiding om het niet te doen”, aldus Waleson.

Evenals in voorgaande jaren blijft het mogelijk om per CAO een eventuele loonsverhoging (deels) in te ruilen voor bijvoorbeeld scholing of arbeidsduurverkorting. FNV Bondgenoten wil de komende jaren bij zoveel mogelijk bedrijven zogeheten investeringscontracten af zien te sluiten. In dergelijke contracten krijgen werknemers de kans om zich bij te scholen, terwijl zij tegelijkertijd een baangarantie krijgen.

De voorstellen van de bonden zijn nog niet behandeld op het niveau van de vakcentrale FNV. Voorzitter L. de Waal heeft de afgelopen maanden laten weten niet vooruit te willen lopen op de arbeidsvoorwaardennota voor 1998. Deze wordt gepubliceerd na Prinsjesdag. Reden is volgens De Waal dat de FNV de CAO-eisen pas wil vaststellen als men een goed beeld heeft van de ontwikkeling van de economie.

Volgens een woordvoerster van de vakcentrale FNV is “er nog geen letter van de arbeidsvoorwaardennota geschreven”.