Gerets nodigt wervelend Ajax nooit meer uit

ROTTERDAM, 4 AUG. Onthutst blikte Eric Gerets terug op de gave demonstratie van Ajax in het oefenduel met zijn nieuwe werkgever Club Brugge. “Die club nodig ik nooit meer uit in de voorbereiding”, stamelde de Vlaamse coach na de 4-1 nederlaag in Brugge. De Amsterdammers gaven zaterdag bij vlagen voetballes.

Vooral Dani maakte er een mooie show van. De jonge Portugees bekroonde zijn sterke optreden met twee treffers. Ook invaller Hoekstra en verdediger Tobiasen scoorden. Jbari maakte de kansloze nederlaag voor Club Brugge in de slotfase nog enigszins draaglijk. Trainer Morten Olsen liet in België zijn basisteam een uur lang ongemoeid. In het laatste half uur bracht de Deen nog zeven spelers in. Sier, McCarthy, Melchiot, Gorré, Hoekstra, Juan en Reuser waren de vervangers. Ledezma en Litmanen bleven door blessures aan de kant.

De spelers van Club Brugge maakten een nederige knieval voor het totaal gerenoveerde Ajax. “Nog twee van dit soort wedstrijden en ik beëindig subiet mijn carrière”, verklaarde libero Staelens. Middenvelder Verheyen mompelde slechts dat hij had genoten van het wervelende spel van Ajax. Coach Olsen liet zich nog niet leiden door euforie. Maar de spelvreugde van zijn discipelen was hem niet ontgaan. “En daarbij gaat het om meer dan een glimlach. Ik zie het vooral aan de ambities van de spelers zichzelf als voetballer te verbeteren.”

PSV maakte lang niet zoveel indruk als Ajax. De oefenwedstrijd in Brussel tegen het al even matig spelende Anderlecht ging met 2-1 verloren. Door een produktieve bui van de Deen Dan Pedersen (ex-Ajax) nam de thuisploeg in de eerste helft afstand: 2-0. Marc Degryse verkleinde nog wel de achterstand kort na de rust, maar de gelijkmaker bleef uit.

Het aanvalsspel van de landskampioen, zonder het geblesseerde duo Nilis/De Bilde, was niet denderend. Iwan en Bruggink konden niet imponeren en ook de 22-jarige Deen Jensen was nauwelijks gevaarlijk. Op het middenveld lieten Jonk en Cocu te weinig zien. Onder de lat kreeg Ronald Waterreus zijn kans. Hij blonk echter niet uit, waardoor de kansen op een basisplaats voor Koch stegen.

Voor Feyenoord begint de tijd te dringen. Op 13 augustus wacht de eerste wedstrijd tegen het Finse FC Jazz in de Kuip, in de tweede voorronde van de Champions League. De Rotterdammers zijn nog niet klaar voor het grote werk. Vrijdag bleef de ploeg van Arie Haan al teleurstellend op 1-1 steken. Gisteren kwam daar de nederlaag tegen Coventry City overheen. John Salako maakte in de 88ste minuut het winnende doelpunt voor de Engelse ploeg, die vorig seizoen maar net aan degradatie uit de premier league ontsnapte.

Ondanks de aanwezigheid van de Argentijnse afmaker Cruz komt Feyenoord in serieuze wedstrijden voorlopig moeizaam tot scoren. Tegen Coventry City was het niet anders. Verdediger Boateng was de enige die in Engeland trefzeker was. Haan gebruikte zeventien spelers. De Pool Dudek verdedigde negentig minuten lang het doel.

Sparta boekte zaterdag tijdens het open huis een leuke overwinning. Het Sheffield Wednesday van de ex-Feyenoorders Blinker en Trustfull werd op het Kasteel met 2-1 overmeesterd. Renfurm en Dennis de Nooijer waren de doelpuntenmakers.