'Ex-hoofd VN in Peru afgeluisterd'

LIMA, 4 AUG. Volgens Frecuencia Latina, het tweede tv-station van Peru, is voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Javier Perez de Cuéllar negen maanden lang afgeluisterd door de Peruaanse geheime dienst toen hij zich in 1994 en 1995 kandidaat had gesteld voor het presidentschap.

De onthulling komt vlak nadat uit opiniepeilingen blijkt dat 29,5 procent van de Peruanen weer vertrouwen heeft in president Fujimori. Bij de laatste peiling in juli was dat 18,8 procent. Fujimori kwam in problemen toen bekend werd dat hij stelselmatig telefoons liet afluisteren, onder meer van zijn eigen ministers. Zijn redevoering op de nationale onafhankelijksdag vorige week is evenwel in goede aarde gevallen. De president beloofde onder meer een 15 procent salarisverhoging voor ambtenaren, de bouw van 50.000 goedkope woningen en belastingverlagingen.

Ook Fujimori's optreden tegen Baruch Ivcher, hoofd van het populaire en kritische tv-station Kanaal 2, heeft de afgelopen tijd kwaad bloed gezet. Ivcher, die 54 procent van de aandelen van deze zender bezit, verloor onlangs zijn Peruaanse nationaliteit en werd het land uitgezet. Hij zou bij zijn naturalisatie in 1984 zijn Israelische nationaliteit niet tijdig hebben opgezegd. Een Peruaanse rechter kende de zeggenschap over Kanaal 2 dit weekeind voolopig toe aan twee minderheids-aandeelhouders. (AP)