Europese bergen eisen dit weekeinde een hoge tol

CHAMONIX, WENEN, 4 AUG. Zeker veertien bergbeklimmers zijn het afgelopen weekeinde in West-Europa om het leven gekomen. Sinds midden juli vonden in de Alpen al meer dan dertig mensen de dood. Volgens de politie in het Franse Chamonix wijkt dit dodental tot nu toe niet af van dat van de twee voorgaande zomers.

Dit jaar is het klimseizoen later begonnen als gevolg van het slechte weer. Daardoor hebben er meer ongelukken plaats in een kortere tijdsperiode, wat de indruk geeft van een “ramplijst”, aldus politiechef Henri Portet.

Zaterdag verloren twee Spaanse bergbeklimmers hun houvast op 4.300 meter hoogte aan de Italiaanse kant van het massief van de Mont Blanc. Een van de twee is overleden.

De lichamen van drie andere Spaanse bergbeklimmers uit dezelfde groep zijn zondag door Italiaanse reddingswerkers gevonden. Een zesde Spanjaard stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

In de Italiaanse Alpen overleed zaterdagavond bovendien een 32-jarige Duitse alpinist na in kritieke toestand op 4.700 meter hoogte te zijn teruggevonden. Zijn metgezel, een 25-jarige Spanjaard, is er ernstig aan toe.

Hulpdiensten in het Mont Blanc-gebied hebben zaterdag het lichaam van een 41-jarige Chileen geborgen, die in de nacht van donderdag op vrijdag van uitputting en kou was gestorven. Zijn Franse metgezel slaagde erin na enkele uren Engelse alpinisten te vinden, die met een draagbare telefoon hulp inriepen.

In de Franse Alpen is zaterdag een 30-jarige Russische vrouw gedood door vallende stenen. Haar eveneens Russische partner raakte gewond.

In Oostenrijk kwamen gisteren vijf alpinisten om. In de buurt van de Kleine Glockner, 450 kilometer ten westen van Wenen, werden de dode lichamen van een Oostenrijker en twee Japanners aangetroffen. Vijftig kilometer verderop in de Dolomieten van Lienz kwam een andere Oostenrijker in onbekende omstandigheden om het leven. Een vijfde (Duitse) bergbeklimmer verloor zijn evenwicht op de Perlseilhorn, dichtbij Saalfelden, toen hij een foto wilde nemen. Hij stortte in een ravijn.

Een 64-jarige Fransman viel zaterdag in een 25-meter diepe kloof in de gletsjer van Tremoggia in Oost-Zwitserland en stierf. Zijn twee medeklimmers vielen ook, maar raakten slechts licht gewond. De ongelukken zijn te wijten aan een “samenloop van feitelijke omstandigheden - bliksem, steenlawines, sneeuwstormen - en van gebeurtenissen die te voorkomen zijn, zoals onvoorzichtigheid of onvoldoende voorbereiding”, aldus Portet. Hij onderstreepte dat hoe behoedzaam men ook is in de bergen, er altijd risico's blijven bestaan.(AFP, AP)