Duitse auto-industrie: 6.000 nieuwe banen

BONN, 4 AUG. De Duitse auto-industrie heeft 6.000 tot 7.000 nieuwe banen gecreërd in Duitsland in het eerste kwartaal van 1997. De nieuwe arbeidsplaatsen zijn te danken aan de nieuwe modellen en aan de verbeterde exploitatie van de productiecapaciteit van de autofabrieken. Dat maakte de voorzitter van de Verein Deutsche Autoindustrie (VDA), Bernd Gottschalk, bekend in een interview in de Stuttgarter Zeitung van zaterdag.

Gottschalk benadrukte dat de ondernemingen uit de branche, waar 662.000 mensen in loondienst werken, zich de crisis van de jaren 92 en 93 nog goed herinneren en dus veelal hun toevlucht nemen tot arbeidscontracten met een beperkte tijdsduur. Weliswaar zijn de verkopen van nieuwe personenauto's in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna drie procent gedaald tot 1,8 miljoen stuksvergeleken bij de verkopen in dezelfde periode in 1996. Dat komt mede omdat de fabrikanten moeite hebben om aan de vraag naar nieuwe modellen te voldoen. Met name de nieuwste modellen van Opel, VW, Audi en in het duurdere segment, van Mercedes, zijn erg in trek. Ook de onzekerheid als gevolg van het debat over de belastinghervormingen in Duitsland veroorzaakte volgens Gottschalk de daling in het eerste halfjaar. Maar de voorzitter van de VDA voorspelt een stijging van drie procent over heel 1997, zodat de verkopen in totaal uitkomen op 4,7 miljoen stuks. De export van geregistreerde auto's zal volgens hem stijgen met 4 procent. (AFP)