Docdata koopt Britse cd-makers

ROTTERDAM, 4 AUG. Cd-maker Docdata koopt voor omgerekend bijna 38 miljoen gulden de productiefaciliteiten van branchegenoot Mayking Multimedia en cassetteproducent Mayking Cassettes. Deze Britse bedrijven behaalden in 1996 samen een omzet van omgerekend bijna 85 miljoen gulden.

Het Vughtse bedrijf (omzet 1996: ruim 115 miljoen) financiert de overname met de opbrengsten van haar beursgang (in Amsterdam en op de schermenbeurs Nasdaq) begin mei van dit jaar. Door een emissie beschikte DocData over een 'oorlogskas' van bijna 70 miljoen. Bestuursvoorzitter H. van Gerwen bevestigde vanmorgen dat Docdata nog de middelen heeft voor overnames van een omvang die vergelijkbaar is met de deal met Mayking (250 werknemers).

Van Gerwen verwacht dat de winst per aandeel van Docdata, in 1995 door een uitkoop van het management verzelfstandigd uit de Koninklijke Begemann Groep, door de overname zal toenemen. Het aandeel Docdata noteerde rond het middaguur een winst van 1,50 op 35 gulden.

De beide Britse bedrijven die door Docdata worden overgenomen verkeerden in surséance van betaling. Volgens Van Gerwen is Mayking er niet in geslaagd prijsverval op de markt voor compact discs (4,4 procent in het eerste halfjaar) te compenseren door goedkoper in te kopen. Volgens Van Gerwen kan Docdata van de overname van Mayking profiteren omdat het de activa tegen een korting verkrijgt, financiële verplichtingen niet overneemt en het productieproces verbetert.

Mayking produceerde in de eerste helft van dit jaar 19,6 miljoen audio-cd's (ruim 63 procent van de cd-productie) en cd-rom's en 7,3 miljoen muziekcassettes. Docdata, dat tot op heden zelf geen cassettes produceerde, maakte in het eerste halfjaar van 1997 30 miljoen cd's. Platenmaatschappijen produceren ongeveer de helft van de cd's die zij verkopen zelf. Van Gerwen constateert dat bedrijven als Polygram een toenemend deel van hun cd-productie uitbesteden, omdat de benodigde capaciteit vooraf moeilijk is in te schatten. Oorzaak daarvan is dat het succes van nieuwe uitgaven van topartiesten steeds moeilijker is te voorspellen. Marktaandelen van platenmaatschappijen fluctueren daardoor sterk. Docdata (450 werknemers) behaalde in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 62,8 miljoen (netto winst: 4,3 miljoen gulden). Naast de productie van cd's is Docdata actief in industriële automatisering en ontwerp van productielijnen gebaseerd op lasertechnologie (17 procent van de omzet in de eerste helft '97).