De mosseltamtam

Hoe meer mensen er mosselen eten hoe blijer de mosselhandelaar kijkt. De mossel, zo blijkt uit marktonderzoek, is een elitair beestje dat nog lang niet in ons land is ingeburgerd en vooral wordt gegeten door mensen met een goede opleiding en een relatief hoog inkomen. In België ligt dat anders.

De zware gebruikers zitten daar meer in de sociale middengroep. Natuurlijk willen de Nederlandse mosselhandelaren dat er door veel meer mensen mosselen worden gekocht en gegeten. Je zou denken dat ze naar aanleiding van zo'n marktonderzoek pogingen in het werk zouden stellen om de mossel in brede lagen van de bevolking geliefd te maken door er bijvoorbeeld op te wijzen dat een mossel niet eng is en ook niet moeilijk klaar te maken. Maar wat blijkt? Men wil juist op dat elitaire, exclusieve de nadruk leggen... doen alsof de mossel zeldzame Zeeuwse kaviaar is, in de hoop dat de hebzucht zal toenemen. De Vereniging van Mosselhandelaren wil de mossel als een primeurproduct zien en aapt de Beaujolais en haringtamtam na. De mosselhandelaren tekenden zelfs een verklaring waarin ze toezegden niet voor 16 juli, 14.00 uur mosselen te zullen leveren. Een beveiligingsbedrijf zag toe dat dit 'Edict van Yerseke' werd nageleefd. De vrachtwagens die met 1 miljoen kilo mosselen op pad gingen werden uitgezwaaid door de Nederlandse en Belgische ministers van landbouw, Van Aartsen en Pinxten. Of deze mosselaanstellerij heeft geholpen weten we pas over een jaar. De meeste Nederlandse mosselen worden in België gegeten. België wint het dik van Nederland. Zo'n 35 procent van de Belgische huishoudens koopt in het seizoen een of meerder keren verse mosselen. Per huishouden is dat 17,5 kilo. In Nederland, waar de grootste mosselkopers dicht bij België, in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg wonen, is dat 11,9 procent, oftewel slechts 4,5 kilo. Vandaag een recept voor een Adriatische mosselsoep

Het recept voor deze mosselsoep is afkomstig uit Zaton Mali, een klein plaatsje iets ten noorden van Dubrovnik in het voormalige Joegoslavië.

Maak bij voorkeur de visbouillon zelf van circa 500 gram gewassen visafval: koppen, graten, afsnijdsels. Zet het visafval met water en een ferme scheut witte wijn op het vuur. Voeg er takjes peterselie, een in stukken gesneden gepelde ui, een laurierblad en eventueel nog wat andere kruiden die voorhanden zijn aan toe. Laat de bouillon in een pan onder deksel op een laag vuur ongeveer 25 minuten trekken. Schep af en toe het schuim van de bouillon. Stoof intussen de gepelde tomaten en de in ringen gesneden peper in een beetje olijfolie. De lekkerste lichtgroene, knapperige pepers vind je bij de Turkse groenteman. Kook de mosselen gaar in een bodempje water. Schep ze uit het water en verwijder de schelpen. Zeef de bouillon. Doe de tomaten en mosselen bij de bouillon, die op smaak wordt gebracht met zout en peper. Rooster vier sneetjes brood zonder korst. Smeer het brood in met knoflookpulp en besprenkel ze met olijfolie. Schep de vissoep in kommen. Leg op de soep het geroosterde brood dat wordt bestrooid met kaas. Zet de kommen soep even onder de hete grill.

1 kilo mosselen

visafval voor 1 liter visbouillon

500 gram pruimtomaten (of een blik gepelde tomaten)

2 tenen knoflook

1 groene peper

peterselie

ui

laurierblad

witte wijn

150 gram geraspte, pittige schapenkaas, bijvoorbeeld Pecorino

4 sneden witbrood

olijfolie

zout en peper

Kasteel Wittem in het diepste puntje van Limburg organiseert in juni, juli en augustus een picknick-arrangement. Inbegrepen zijn het vier-gangen Menu Alliance op de dag van aankomst (dag. behalve vr en za), twee overnachtingen met een boerenontbijt en een vijf-gangen Menu du Château op de laatste avond. De tweede dag kan worden doorgebracht met een fietstocht van ca.38 km door het Geul- en Gulpdal en een picknickmand met broodjes, gemarineerde zalm, diverse kazen en champagne. Kasteel Wittem, Wittemerallee 3, Wittem. Arrangement ƒ 495 p.p. Inl 043-4501208

    • Anne Scheepmaker