CIA en luchtmacht logen over UFO's

WASHINGTON, 4 AUG. De Amerikaanse luchtmacht en de CIA hebben in de jaren vijftig stelselmatig leugens verzonnen om UFO-waarnemingen te verklaren. De reden was dat burgers in veel gevallen geheime U-2 en SR-71 spionagevliegtuigen waarnamen. Ook was de CIA bezorgd dat UFO-paniek de Amerikaanse luchtverdediging in problemen zou brengen.

Dat schrijft de historicus Gerarld K. Haines in het tijdschrift CIA-Journal. Haines heeft vastgesteld dat de helft van de UFO-waarnemingen uit de jaren vijftig aan U-2 vluchten boven de VS is toe te schrijven. “Dit bracht de luchtmacht ertoe misleidende en bedriegelijke beweringen te doen om een buitengewoon gevoelig project van nationale veiligheid te beschermen”, aldus Haines. Hij acht de tactiek “mogelijk gerechtvaardigd”, maar erkent dat de weinig overtuigende verklaringen van de luchtmacht het wantrouwen in de overheid voedden.

De eerste generaties U-2 vliegtuigen waren zilverkleurig en leken daardoor bij zonsopgang en -ondergang op de lichtgevende objecten die veel Amerikanen vanaf de grond zagen. Woordvoerders van de luchtmacht noemden echter natuurlijke fenomenen als verklaring, zoals lichtbuigingen door ijskristallen in de stratosfeer. In 1956 kon de luchtmacht 96 procent van de UFO-waarnemingen verklaren, maar ze deed dat maar mondjesmaat.

De CIA verrichtte in de jaren vijftig enkele studie naar het UFO-fenomeen. In 1952 concludeerde een studiegroep dat een UFO-paniek “de luchtverdediging van de VS zo zwaar kan belasten dat er geen onderscheid meer valt te maken tussen militaire doelen en fantoom-UFO's”. De Sovjet-Unie zou die situatie kunnen uitbuiten voor een nucleaire verrassingsaanval, vreesde de CIA. Daarom werd aanbevolen UFO-waarnemingen stelselmatig te ontkennen of toe te schrijven aan natuurlijke oorzaken. (AP)