Buiten 'veiligheidszone' Z-Libanon; Aanval commando Israel op Hezbollah

TEL AVIV, 4 AUG. Een commando van het Israelische leger heeft vanmorgen vroeg een aanval uitgevoerd op stellingen van de pro-Iraanse Hezbollah-beweging in het dorpje Kfour in Zuid-Libanon, 56 kilometer ten zuidwesten van Beiroet.

Het is voor het eerst sinds acht jaar dat Israel zo diep doordringt in Zuid-Libanon. Bij de aanval kwamen vijf aanhangers van Hezbollah, onder wie twee commandanten, om het leven als gevolg van een Israelische bom die vanuit een helikopter tot ontploffing zou zijn gebracht. Drie Libanese burgers raakten gewond. Volgens radio Israel waren er aan Israelische zijde geen doden of gewonden. Hezbollah-leider sjeik Nabil Kaouk, die vanmorgen een bezoek bracht aan Kfour, dreigde met “strenge vergelding” tegen de Israelische troepen in Zuid-Libanon.

De laatste keer dat het Israelische leger zo diep in Zuid-Libanon doordrong was, in 1989, voor de ontvoering van een van de leiders van Hezbollah, sjeik Abdel Karim Obeid. Het dorpje waar de vijandelijkheden vanmorgen plaatshadden, Kfour, bevindt zich buiten de zogeheten veiligheidszone die Israel in Zuid-Libanon heeft ingesteld.

Het Israelische leger gaf geen reden voor de aanval op Kfour. In Israel wordt niet uitgesloten dat deze een vergelding is voor de bomaanslag, vorige week woensdag, op de markt van Jeruzalem. Steeds verder wint de opvatting veld dat de daders van de aanslag buiten de Palestijnse gebieden gezocht moeten worden. Vrijdag bleek dat het bloed van de twee Palestijnen die door de Israelische politie van de aanslag werden verdacht, niet overeenkwam met het bloed van de terroristen dat na de aanslag in Jeruzalem werd gevonden. Bovendien is er, voor zover bekend, nog geen familie in Palestijns gebied gevonden die rouwt om het verlies van een dierbare.

De nationale veiligheidsadviseur van president Clinton, Sandy Berger, heeft gisteren kritiek geleverd op de Palestijnse bestuursautonomie van Yasser Arafat. Volgens Berger doet Arafat niet genoeg om het terrorisme te bestrijden. “De samenwerking op het gebied van de veiligheid is ongelijk geweest”, aldus Berger in een vraaggesprek met CBS. “Je kunt geen honderd procent resultaat verwachten als je tegen het terrorisme vecht. Maar er kan wel een totale niet-aflatende inspanning daartoe zijn. Ik denk dat de inspanning ongelijk is geweest. Het moet intensiever worden.”

De samenwerking op veiligheidsgebied wordt het voornaamste onderwerp van de volgende reis van bemiddelaar Dennis Ross naar het Midden-Oosten. Deze heeft plaats zodra de rouwperiode in Israel voor de doden van de aanslag in Jeruzalem is afgesloten. Op het bureau van Netanyahu is intussen ontstemd gereageerd op een uitnodiging van president Clinton aan president Weizman om volgende maand Washington te bezoeken.