Brand gesticht in Turkse winkels

ROTTERDAM, 4 AUG. In twee Turkse winkels in Breda is zaterdagnacht brand gesticht. Kort na elkaar werd in een supermarkt en in een cadeauwinkel een ruit ingeslagen en brandbare vloeistof naar binnen gegoten die vervolgens werd aangestoken. De winkels liepen roet- en waterschade op.

Rond kwart over vier 's nachts werd de brand ontdekt door omwonenden die wakker werden door het inbraakalarm van de supermarkt. Doordat de brandweer snel ter plaatse was, werd voorkomen dat de winkels uitbrandden en de huizen erboven in gevaar kwamen. De schade bedraagt volgens politiewoordvoerder R. van Kuik tienduizenden guldens.

Het motief voor de brandstichting is nog onbekend. Volgens Van Kuik wordt niet uitgesloten dat het om een racistische of politieke aanslag gaat, maar er worden ook andere mogelijkheden onderzocht. “Het is natuurlijk verdacht dat alleen de twee Turkse winkels in de straat zijn getroffen. Maar daaruit kan niet direct worden geconcludeerd dat het om racisme gaat.”

Beide winkeleigenaars kregen kortgeleden vreemde telefoontjes. Zij werden gebeld door een man die “tegen asielzoekers was en om geld en mensen vroeg”. Van Kuik: “Toen de winkeliers doorvroegen over wat die man daarmee moest, verbrak de anonieme beller steeds de verbinding. De winkeliers ervoeren de telefoontjes niet als bedreigend.” Volgens de woordvoerder wijst niets in de richting van afpersing door mafia of de PKK.

De politie van Breda is ook op zoek naar een groepje luidruchtige jongeren die zijn gesignaleerd door omwonenden van de twee winkels. Zij hingen vlak voor het uitbreken van de brand rond in de straat. Toen de brand uitbrak, waren zij nergens meer te bekennen. Van Kuik: “Het kan uit de hand gelopen baldadigheid zijn.”