Bedrijven met cijfers zetten beurs op winst

AMSTERDAM, 4 AUG. KLM, Wolters Kluwer en Hoogovens, die deze week hun halfjaarcijfers publiceren, hebben vanochtend gezorgd voor stijging van de AEX-index met 5,84 punten (0,6 procent) naar 986,58 punten. Ook Polygram was een uitschieter op de rustige Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM Terwijl vorige week nog de angst voor renteverhoging een grotere invloed had op de belegger dan de goede halfjaarresultaten van toonaangevende concerns, lijkt de situatie deze week omgekeerd. De renteangst die vrijdag in de Verenigde Staten opdook door de sterker dan verwachte economische groei, was op Beursplein 5 vanochtend niet aanwezig. Ondanks het verlies van 28,57 punten van het Dow Jones-gemiddelde afgelopen vrijdag, stegen de aandelenkoersen vanochtend. KLM was uitblinker met een koersstijging van 6,3 procent (4,60 gulden) naar 77,60. Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de nieuwe topman van de luchtvaartmaatschappij die morgen met kwartaal- en halfjaarcijfers komt. Uitgever Wolter Kluwer die ook morgen resultaten bekendmaakt steeg 4,25 procent (11,60 gulden) naar 284,50. De aandelen Hoogovens werden 3,40 gulden (2,52) meer waard op 138,20 gulden. Het staal- en aluminiumconcern publiceert woensdag omzet- en winstgegevens.

Koninklijke Olie en Elsevier staan donderdag in de belangstelling wegens halfjaarcijfers. Hun koersen stegen vanochtend licht met respectievelijk 1,70 op 115,70 gulden en twee kwartjes op 37 gulden.

Een in de Wall Street Journal aangekondigde sanering bij Polygrams-platendochter Motown kreeg de goedkeuring van de beleggers. Wegens het uitblijven van aansprekende successen moet het management van Motown voortaan rapporteren aan dat van een andere PolyGram-dochter, Mercury Records. Volgens de Amerikaanse krant moet de succesvolle Mercury-president D. Goldberg toezien op het gewenste herstel bij Motown. Ook worden er mogelijk banen geschrapt.

Hoe meer er gesaneerd wordt, hoe tevreden de beleggers zijn, want dan dalen de kosten en gaan de winsten omhoog. Polygram bevestigde die regel op 117,20, een winst van 5,20. Eigenaar Philips ging mee met een stijging van 1,30 op 167,10 gulden. Unilever steeg 4,20 naar 471,60.

Multihouse, dat voor 91 procent in handen is van de ondernemer Sanderink, was vanochtend opnieuw gevraagd. Speculaties drukten Multihouse vijftig cent omhoog op 3,50. Na drie uur uur handelen waren 362.107 stukken (dubbeltelling) van eigenaar gewisseld.

Op de wisselmarkt in Amsterdam is de koers van de Amerikaanse dollar wederom boven de 2,10 gekomen. De koers stond rond het middaguur op 2,1061, ruim anderhalve cent hoger dan het slot van 2,0905 op vrijdag.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio leek de scherpe koersval van vrijdag zich aanvankelijk voort te zetten. De Nikkei sloot uiteindelijk 136,31 punten (0,7 procent) lager op 19.668,07. De omzet bleef beperkt tot 340 miljoen aandelen.