Website

Bij de VARA op het web is veel informatie te vinden. De site oogt degelijk en overzichtelijk. Via een menu kan men kiezen uit informatie over radio, televisie, de omroep zelf of nieuwsberichten. Een archief voor van oude programma's is in aanbouw. Voorlopig is er alleen informatie over oude afleveringen van politieserie Unit 13 en documentaires van Zembla.

Misschien is de VARA op Internet wel te degelijk. De informatie is weliswaar keurig gerangschikt en snel toegangkelijk, maar het blijft allemaal wat statisch. Van enige interactiviteit is geen sprake. Er zijn nergens geluids- of beeldfragmenten van programma's te vinden. Ook worden kijkers en luisteraars niet uitgenodigd te reageren.

Vroege Vogels is het enige programma dat de mogelijkheden van het net enigszins benut. De redactie van Vroege Vogels heeft het world wide web afgesurft voor de beste sites op het gebied van natuur en milieu, planten, weer, verkeer en sterrenkunde. Daarnaast stellen de makers zich met korte biografieën voor en wordt er elke week een dier belicht. Wekelijks ook verschijnt er een milieutip. De pissebed is de enige kreeftensoort die opland leeft. Wie last van pissebedden in huis heeft, kan ze met een aardappel vangen en in de tuin loslaten, leert de VARA ons.

De Top 1000 van de eeuw, van Radio 3-dj Rob Stenders stelt op het web teleur. Terwijl op de radio tot de milleniumwisseling dagelijks een andere hit uit de popgeschiedenis te horen is, beperkt de webredactie zich tot een kale opsomming van de al gespeelde nummers. Een gemiste kans om met RealAudio en alternatieve uitzendmogelijkheden te experimenteren. (www.omroep.nl/vara)